Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jogurt made in home Re: Jogurt made in home bedzie dlugie (P)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jogurt made in home bedzie dlugie (P)

« poprzedni post
Data: 2002-04-22 10:19:15
Temat: Re: Jogurt made in home bedzie dlugie (P)
Od: "GosiaH" <g...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Użytkownik "veronika" <v...@i...mikrus.pw.edu.pl> napisał
>
> Użytkownik "Dred" <w...@d...art.pl>
> > Kiedyś robiłem w domu wyśmienity jogurt, ale potem zapomniałem i
nie
> > odtworzyłem sobie tego przepisu. Pamiętam, że szczep jogurtu był
sklepowy,
> a
> > potem - mleko UHT? Dzień w cieple?
> > Wiecie coś na temat?
>
>
> Ja wlasnie sobie popijam taki pyszniutki wlasny jogurcik :)
> Wystaczy lekko podgrzac litr mleka (podgrzac! nie zagotowac - nie
moze byc
> gorace). Potem wlac dwa jogurty naturalne (ja uzywam Danona)
przykryc i
> zostawic gdzies w temperaturze pokojowej. Pycha! juz na drugi dzien
gotowe.
> Wtedy najlepiej przechowywac w lodowce.
>
> Można samemu robic jogurty. Kupiłam sobie nie dawno jogurtownicę i
to na
> prawdę dziala.

Mix z różnych grup ;-) nie tylko tutejszej :

sa bardzo smaczne, tanie i w takich smakach jak zechcesz po dodaniu
roznych owocow. Wystarczy gliniany garnek, litr przegotowanego,
prawdziwego
mleka (moze byc nawet chude z folii - byle nie UHT) i na pierwszy raz
kubeczek
dobrego jogurtu naturalnego z zywymi bakteriami (moze byc ten
Danone!).
1 doba w cieplym miejscu i mozesz swoj jogurt kroic nozem (gdy mleko
bylo
tluste)
albo gdy go zmiksujesz z owocami masz pyszny krem jogurtowy - na pewno
bez
mleka w proszku i zelatyny (choc Wasze obawy sa chyba wyolbrzymione).

1) mleko musi byc cieple, bakterie jogurtowe rozwijaja sie najlepiej w
temp.
38-42 stopnie Celsjusza (dla informacji: bakterie kwasnego mleka
najlepiej
rozwijaja sie w temp. 28-30 Stopni). Jogurtownica utrzymuje
permanentnie
temperature 40 stopni i to jest jej jedyne zadanie.

2) mleko nie moze zawierac bakterii kwasnego mleka, czyli mleko swieze
musi
byc przegotowane lub najlepiej uzywac mleka homogenizowanego, ktore
jest
pozbawione tych bakterii

3) jogurt mlody, 4-6 godzinny dziala rozluzniajaco, natomiast starszy,
czyli
8-10 godzinny wywoluje raczej zatwardzenia. Kupujac jogurt w sklepie
nigdy
nie wiemy, jaki ten jogurt jest

4) do cieplego mleka (38-42 stopnie) wystarczy dodac sie lyzke stolowa
(a
nie sloik) poprzedniego jogurtu i dobrze wymieszac (najlepiej
trzepaczka),
aby jogurt nie mial grudek. Taka procedure mozna powtorzyc jakies
10-15
razy, gdyz jogurt starzeje sie i kwasnieje. Nastepnie nalezy kupic
znowu
swiezy jogurt w sklepie lub (lepiej) zrobic nowy jogurt z kultur
jogurtowych
(w Niemczech mozna je kupic sproszkowane, wystarczy na czubku noza do
mleka)
i tak dalej

5) jogurt zrobiony samemu jest pozbawiony wszelkich dodatkow (takze
chemii),
dlatego jest troszeczke kwasnawy (ja taki wlasnie lubie), smakuje
jednak
doskonale na sniadanie z musli owocowym lub innymi dodatkami. Po kilku
tygodniach jedzenia wlasnego jogurtu najczesciej nie ma sie juz ochoty
na
jogurt ze sklepu
----------------------------------

> Asiu, a zdradz mi jak robisz jogurt? My mamy jogurtownice i tez z
niej
> korzystamy, ale ostatnio probowalam zrobic jogurt zwyczajnie w" w
garze" i
> jakos nie wyszlo. Czy mozna dawac mleko UHT?

Ja nie Asia, ale zdradzić mogę.

Litr przegotowanego mleka (używałam tylko woreczkowego) doprowadzam do
temperatury, przy której można włożyć do niego palec i doliczyć do 10.
Dodaje kilka łyżek jogurtu naturalnego, mieszam, nakrywam, zawijam
garnek w
gazety oraz koc i zostawiam na całą noc (co najmniej 8 godzin).

Dawniej robiłam takie jogurty często i mam wrażenie, że wpływ na
jakość
końcową ma temperatura mleka (jak za ciepłe, to te bakterie jogurtowe
giną)
oraz rodzaj dodawanego jogurtu. Mi najlepiej wychodziło z naturalnym
Dagny.
Kiedyś kilka dni pod rząd nie udawały mi się jogurty po dodaniu
Danona,
chyba coś wtedy sknocili w recepturze.

To tyle.

--
Pozdrawiam GosiaH

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
22.04 Waldemar Krzok
22.04 veronika
23.04 Dred
23.04 Waldemar Krzok
23.04 Dred
23.04 Waldemar Krzok
23.04 Dred
23.04 Krysia Thompson
23.04 waldemar z domu
23.04 Krysia Thompson
23.04 Art(Gruby)
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem