Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: KFC strikes back
Date: Sun, 17 Sep 2000 09:20:29 +0200
Organization: Telezynski i Syn
Lines: 71
Message-ID: <1eh3fyw.k4d0fv2krjk0N%wlos@tele.com.pl>
References: <8q0sgp$mvr$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pm16.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 969175152 10544 213.76.108.16 (17 Sep 2000 07:19:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Sep 2000 07:19:12 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 175 days)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:33965
Ukryj nagłówki
Andrzej <l...@p...onet.pl> wrote:
> Wracam do sprawy kurczaka z KFC.
> Poza napuszonymi g"osami typu: "No co ty, to nie wypada ..." nic mądrego nie
> przeczyta"em.
> A sprawa nie jest wcale taka prosta !
> Mniejsza o panierkę (chociaż to też ciekawe jak oni ją robią), problem w tym
> jak upiec kurze skrzyde"ko aby nie by"o surowe przy kości, soczyste no i
> chrupiące z wierzchu.
Wiesz, nigdy nie mialem z tym problemu. Nie ma chyba latwiejszej rzeczy
niz pieczenie kurzego skrzydelka.
Przypominam jednak, ze kurczaki z KFC sa smazone w glebokim tluszczi,
nie pieczone. To tez zreszta zadna filozofia.
>
> Powiem tylko że ze dwa-trzy lata temu na jakiejś grupie poruszano ten temat
> i wskazano bardzo ciekawy kierunek.
>
> Napiszę więcej ale najpierw chcia"bym us"yszeć co mają do powiedzenia te
> "kulinarne przyzwoitki".
Kulinarnych przyzwoitek tu nie ma. My tu chcemy po prostu dyskutowac o
dobrym jedzeniu.
> Niech no rzucą per"y swej mądrości na grupę, jak zrobić takiego kurczaka ???
Ale ze "humanum nihil a me alienum puto", napsue wam co wiem w sprawie
produkcji kurczakow z KFC.
Pulkownik (jak wola niektorzy Colonel ;-) )Sanders, zalozyciel KFC, nie
wymyslil oczywiscie kurczaka smazonego w panierce i w glebokim tluszczu.
Wzorowal sie na przepisach stosowanych od dawna przez liczne gospodynie
amerykanskie, a sama metoda byla znana juz przed odkryciem Ameryki.
Jego wynalazkiem bylo zastosowanie do smazenia kociolka
wysokocisnieniowego. Chodzi o odmiane szybkowaru tyle, ze wypelniona
tluszczem zamiast woda. Ten wynalazek mial przyspieszyc smazenie, a
kurczaki mialy wychodzic bardziej soczyste.
Osobiscie watpie w skutecznosc uzycia takiego kociolka do smazenia.
Zasada dzialania szybkowaru polega na tym, ze w szczelnie zamknietym
naczyniu wzrasta cisnienie, a w podwyzszonym cisnieniu temperatura
wrzenia wody sie podnosi do 110-125 stopni C. W wyzszej temperaturze
produkty gotuja sie szybciej.
Natomiast olej, w zaleznosci od rodzaju, mozna spokojnie podgrzac do ok.
170 - 200 stopni C. Ogrzany do wyzszej temperatury olej zacznie sie
natomiast rozkladac wydzielajac niemily zapach. Tak wiec podnoszenie
temperatury wrzenia oleju wydaje mi sie nie miec sensu, lepiej uzyc
tluszczu odporniejszego na wysokie temperatury --
W kazdym razie, jak czytalem, KFC zrezygnowalo jakis czas temu z
wysokocisnieniowej metody smazenia.
Tak czy inaczej jezeli ktos chce nasladowac Pulkownika Sandersa powinien
zaopatrzec sie w specjalny kociolek.
Co do tej ohydnej panierki z KFC, to jej smak wynika glownie z obfitego
uzycia glutaminianu sodu. Sposob jej przyprawiania jes podobno tajny
(ROTFL), ale jak sie pokombinuje z popularnymi przyprawami, to sir to z
pewnoscia da podrobic. Wiecej informacji znajdziecie pewnie na
http://www.topsecretreceipes.com
Nie negujac zaslug Pulkownika Sandersa w dziedzinie przemyslowych metod
produkcji zywnosci, zywienia zbiorowego i marketingu, chcialbym jeszcze
tu podac amerykanski, domowe przepisy na kurczaka smazonego w
panierunku.
Kurczaka podzielic na prcje i ugotowac na parze. Ostudzic. Jedno jajko
roztrzepac dodajac 100 ml. mleka, wymieszac z 300 ml. przesianej przez
sito maki, polowa lyzeczki proszku do pieczenia, sola i pieprzem do
smaku. Kawalki kurczaka panierwac tym ciastem i smazyc w glebokim,
bardzo goracym tluszczu.
Wladyslaw
|