Data: 2000-09-18 05:31:53
Temat: Re: KFC strikes back
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Andrzej <l...@p...onet.pl> wrote:
> O to wlasnie chodzilo - konkrety i odrobina poszanowania dla upodoban
> innych.
> Wierze, ze niektórym moze sie slabo robic na sam dzwiek nazwy KFC, ale to
> nie oznacza, ze czyjs gust jest jednynie sluszny.
To, ze jedzenie w KFC jest paskudne wynika z jego podlej jakosci, nie z
czyjegos gustu.
>
> Tyle polityki, a wracajac do spraw technicznych ....
>
> Otóz wiem ze swojego doswiadczenia, ze pieczenie kurczaka jednak nie jest
> taka
> zupelnie prosta sprawa.
Coz, mamy inne doswiadczenia ;-)
>Nawet bardzo goracy tluszcz nic nie pomoze.
> Kociolek cisnieniowy nie ma na celu podnoszenia temperatury tluszczu
> lecz tak samo jak w zwyklym szybkowarze - temperatury wrzenia wody, wody
> zawartej
> w miesie dzieki czemu szybciej sie ono piecze (smazy albo przestaje byc
> surowe).
Rzeczywiscie, o tym nie pomyslalem. Nie do konca mnie jednak to
przekonuje. Istotna jest tu chyba raczej temperatura srodowiska w ktorym
sie smazy mieso i w konswkwencji temperatura miesa -- temperatura w
ktorej przemianom ulegaja bialka, weglowodany, tluszcze i inne zwiazki w
nim zawarte. W szybkowarze wyzsza temperature osiaga sie podwyzszajac
cisnienie, co umozliwia zagrzanie nalanej tam wody do wyzszej
temperatury. To w jakiej temperaturze zawrze woda zawarta w miesie, nie
ma chyba specjalnego znaczenia.
>
> Acha jeszcze jedna sprawa - zawodowa ze tak powiem, bo jestem chemikiem.
> Glutaminian sodu - to pochodna jednego z aminokwasów (glutaminy), tak ze
> szkodliwosc
> glutaminianu sodu równa jest szkodliwosci soli kuchennej. Kazde spozywane
> bialko
> zawiera okolo 20-30% glutaminy.
To wiem, i sam prowadzilem na tej liscie heroiczne boje ;-) w obronie
nieszkodliwosci glutaminianu. (Podobno jednak sa ludzie na glutaminian
uczuleni)
Rzec jednak w tym, ze glutaminian wzmaga smak, jezeli dodawany jest z
umiarem i do wlasciwych potraw. Tymczasem dosypywany w nadmiarze np. do
chipsow, czy do tej nieszczesnej panierki w KFC, nadaje im zupelnie
sztuczny, obrzydliwy posmak.
Wladyslaw
|