Data: 2000-09-17 19:57:35
Temat: Re: KFC strikes back
Od: "Andrzej" <l...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
O to wlasnie chodzilo - konkrety i odrobina poszanowania dla upodoban
innych.
Wierze, ze niektórym moze sie slabo robic na sam dzwiek nazwy KFC, ale to
nie oznacza, ze czyjs gust jest jednynie sluszny.
Tyle polityki, a wracajac do spraw technicznych ....
Otóz wiem ze swojego doswiadczenia, ze pieczenie kurczaka jednak nie jest
taka
zupelnie prosta sprawa. Nawet bardzo goracy tluszcz nic nie pomoze.
Kociolek cisnieniowy nie ma na celu podnoszenia temperatury tluszczu
lecz tak samo jak w zwyklym szybkowarze - temperatury wrzenia wody, wody
zawartej
w miesie dzieki czemu szybciej sie ono piecze (smazy albo przestaje byc
surowe).
Acha jeszcze jedna sprawa - zawodowa ze tak powiem, bo jestem chemikiem.
Glutaminian sodu - to pochodna jednego z aminokwasów (glutaminy), tak ze
szkodliwosc
glutaminianu sodu równa jest szkodliwosci soli kuchennej. Kazde spozywane
bialko
zawiera okolo 20-30% glutaminy.
|