Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!news.internetia.pl!newsfeed.gazeta.pl!news
.onet.pl!news.pik-net.pl!not-for-mail
From: "Igor" <i...@n...katowice.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: KOLACJA WE DWOJE - świece, wino
Date: Wed, 9 Oct 2002 12:43:52 +0200
Organization: PIK-Net Sieci Rozlegle - http://www.pik-net.pl
Lines: 82
Message-ID: <ao112f$eii$1@shilo.silesia.pik-net.pl>
References: <anv610$b9n$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: igor.net17.katowice.pl
X-Trace: shilo.silesia.pik-net.pl 1034160015 14930 213.216.71.15 (9 Oct 2002 10:40:15
GMT)
X-Complaints-To: n...@s...silesia.pik-net.pl
NNTP-Posting-Date: 9 Oct 2002 10:40:15 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:129020
Ukryj nagłówki
WItam, jak widzę niewiele osób podało ci konkretne przepisy, zatem powiem ci
o 2 daniach które ja przygoowałem ostatnio dla mojej lubej, aby ująć ją moim
wdziękiem (tym kulinarnym). Danie nr1 to udka kurczaka w sosie grzybowym z
dodatkiem wina i śmietany.
Potzrebne bedą (w zależności ile zjecie) ja wziałem 8 udek z kurczaka (bez
podudzi, czyli same maczugi), 0,5 kg podgrzybków (mogą byś inne grzyby byle
nie pieczarki, bo to trąci codziennościa). Sezon na grzyby trwa, więc są one
tanie. Oprócz tego jakieś 150-200 ml śmietany słodkiej 18% , ale 12% też
może być, następnie zielona pietruszka, 2 cebule, sałata (np. strzępiasta),
jakaś przyprawa - może być do kurczaka, ale możesz też sam coś wykombinować
, np. trochę pieprzu, soli, papryki słodkiej, i ostrej, trochę czosnku. Jak
uważasz. Warto mieć też wino białe wytrawne lub półwytrawne (najlepiej
sophia). Nie ma sensu kupować do kuchni droższego, bo lepiej nim popić
kolację :))).
I teraz jak już wszystko masz to myjesz udka i osuszasz ręczniczkiem, na
gazie w rondlu rozgrzewasz olej kładziesz udka i je rumienisz, u mnie to
trwalo jakieś 10 minut, następnie dodajesz grzyby (najlepiej żeby były małe
albo najwyżej przekrojone na pół, bo potem ładniej to wygląda na talerzu) i
cebule posiekaną w kostkę smażysz to 5-10 minut i dodajesz śmietanę i
przyprawy(z wyjątkiem zielonej pietruszki), zamieszaj i dodaj wino jakieś
100 ml (pół szklanki na oko) i duś na niewielkim ogniu około 30 minut.
Sprawdź czy mieso i grzyby są miekkie. Jak są, to na talerzu ułuż ze 2
listki sałaty na to 2-3 udka z potrawy którą właśnie ugotowałeś:) polej
gęsto sosem o posym posiekaną zieloną pietruszką. Gotowe. Warto podąć to z
cieplutkim chlebkiem, lub po prostu z bagietką.
Przepis nr 2 Bakłażany zapiekane z pomidorami mozarellą salami i cosnkiem.
Potrzebne będą 2 średnie bakłażany ( po jednym na głowę), kilkanaście
plasterków salami, 3-4 pomidory 2-3 ząbki czosnku, trochę oliwy lub oleju (w
zależności co masz) i około 250 g sera mozarella w kawałku, zielona
pietruszka.
Bakłażany myjesz, nacinasz wzdłuż , czyli od szypułki na kórej tzryma się na
krzaczku do dołu, ale nie na plasterki tylko gdzieś od około 3-4 cm poniżej
szypułki. Plastry około 1 cm. Chodzi o to żeby górna część bakłażana
tzrymała razem te plastry (tak jak mop do mycia podług tzryma sznurki :).
Solisz bakłązany dajesz na sito i po 15 minutach płuczesz i osuszasz. W
sumie ostatnio ten etap pominąłem i też wyszło dobre :). Na naczynie
żaroodporne wylej trochę oleju lub oliwy o połóż bakłażan (tak w sumie to
chyba będziesz potrzebował 2 naczyń bo na kazdym zmieści się chyba tylko 1
rozłożony bakłażan). Jak nie masz naczyć to może być to jakaś blach byle
była wysoka. Teraz w przerwy między plastrami bakłażana (rozłóż go trochę
jak talię kart) wkładasz na przemian plasterek pomidora, plasterek mozarelli
i plasterek salami i tak w każdą pzrerwę między plastrami, tylko kładź w
zdłuż całego plasterka (nie tylko po jednym plasterku z każdego :). Czosnek
pokrój w plasterki i też powkłądaj w przerwy (jak nie lubicie czosnku, to
może być bez). Przykryj naczynie, albo blachę nakryj folią aluminiową i
wstaw na 200 C do piekarnika na około 50 minut. Po około 40 minutach zobacz
jak to wygląda. Możesz na ostatnie 10-15 minut zdjąć folię, to potrawa
ładnie ci się spiecze. Wykładasz bakłażana ostroznie na tależ i posybujesz
pietruszką. Gotowe. UWAGA. na pewno zauważyłeś że w przepisie nie ma żadnych
przyprw ( oprócz czosnku) nawet soli.
Jest tak dlatego że cały smak daje słone salami i pomidor. Nie musisz zatem
niczym tego doprawiać.
Mam nadzieję, że trochę poskutkowało. Przepisy są sprawdzone i u mnie
zadziałały pomimo 9 lat znajomości z moją narzeczoną. POzdrawiam i życzę
miłej kolacji z winem i... miłej nocy :)
--
Pozdrawiam
Igor GG 1923569
Użytkownik "Umberto" <o...@o...pl> napisał w wiadomości
news:anv610$b9n$1@news.tpi.pl...
> Witam grupowiczów.
>
> i od razu zadaje pytanie. Jak myslicie, albo jakie macie doświadczenie
Jakie
> danie zaserwować kobiecie, którą zaprasza się na kolacje we dwoje, przy
> świecach i winie?? Mile widziane konkretne przepisy :O)
> Pytanie kieruje do grupowiczów i do grupowiczek :O)
> Co Wy - Grupowiczki lubicie w takich chwilach ?? (wiem rzecz gustu i
> upodobań)
> Z góry dziękuje i przpraszam jesli taki temat był poruszany
>
>
> pozdrawiam
> umberto
>
>
>
|