Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!ne
ws.tpnet.pl!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: KUGEL "Szukam przepisu na GUGIEL".
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Message-ID: <20000109105653287081@[192.168.0.11]>
References: <84orpe$g4d$1@sunsite.icm.edu.pl> <3...@u...net>
<857277$i7i$1@sunsite.icm.edu.pl>
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Organization: tele.com.pl
X-Newsreader: MacSOUP 2.2
Lines: 36
Date: Sun, 09 Jan 2000 09:58:15 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.57.82
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 947411895 212.160.57.82 (Sun, 09 Jan 2000 10:58:15 MET)
NNTP-Posting-Date: Sun, 09 Jan 2000 10:58:15 MET
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:20937
Ukryj nagłówki
Wlodzimierz Macewicz <w...@i...pw.edu.pl> wrote:
> Użytkownik Slavek S. <s...@u...net> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisa":3...@u...net...
> > Kugel to cala grupa tradycyjnych zydowskich potraw.
> > Kugel moze byc: jablkowy, marchwiowy, serowy, kartoflany, farfelkowy, i
> > jeszcze kilka innych rodzai ktore robi sie na Passover.
Czyli pasche.
> > Moza robc z potrawami co sie chce, ale moim zdaniem
> > jak ktos zapytuje o potrawe to natezy mu podac na jej orginalna wesje a
> > nie wolne dywagacje na temat...
> A ktora jest oryginalna????
Kugel po niemiecku, a byc moze tez i po zydowsku, znaczy "kula" i
wydaje mi sie, ze nazwa ta odnosi sie bardziej do zewnetrznej formy tej
potrawy, niz do jej skladu. Jest to w kazdym razie zapiekanka zwana
rowniez babka. Moze byc slodka lub nie.
>
W Kuchni koszernej Rebekki Wolf jest kilka przepisow na kugel, z ktorych
przytocze przepis na kugel z bobu:
"Bialy bob przemywamy i kladziemy do garnka albo innego naczynia razem z
paru koscmi ze szpikiem, z kawalkiem tlustg miesa, roznorodna ale w
kazdym razie gruba kasza i taka iloscia soli, aby potrawa miala mocny
smak. Wszastko to pod szczelna pokrywka posylamy do piekarza w piatek
po obiedzie, ktory nalewa na kugel wody i stawia go w soecjalnie
urzadzonym piecu, w ktorym pozostaje do 12-tej godziny w poludnie w
sobote. Wtedy odbieramy kugel od piekarza i spozywamy na goraco"
Kugel bez slodkich skaldnikow Rebekka Wolf nazywa polskim kuglem.
Wladyslaw
|