Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "skrzacik" <s...@f...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kaczka
Date: Mon, 13 Oct 2003 11:41:12 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 51
Message-ID: <bmdsi0$1k6$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bmdlb8$dnv$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: fwt.computerland.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1066038665 1670 195.205.192.100 (13 Oct 2003 09:51:05
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 13 Oct 2003 09:51:05 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:176146
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Mich'ata " <m...@g...SKASUJ.TO.pl> napisał w wiadomości
news:bmdlb8$dnv$1@inews.gazeta.pl...
> Poradzcie grupowicze...
> Zostałam obdarowana kaczką.Lezy bidula w zamrazalniku a ja nie wiem co z
nia
> zrobic. Jakos tak do tej pory nigdy nie miałam okazji
> przyzadzac kaczki. Na dodatek jest cała. Po rozmrozeniu bede musiala
> calosc wykorzystac /a u mnie rodzina niewielka/.
> No i co ja mam z nia zrobić?:)
>
> Pozdrawiam,
> Zatroskana Mich'ata
>
dobra kaczka to jest to :)
uszy do gory, zakasa rekawy i do roboty:
kaczusie rozmrozic, sprawdzic, czy sie jakies wnetrznosci nie zaplataly we
wnetrznu i dokladnie umyc (usunac pozostalosci z pierza jesli sa).
pozostale ingredjencje:
wino biale polwytrwane;
pomarancze cale 2szt
cytryna1 szt
anansy 1 puszka albo jeden caly swiezy
1/2 l rosolu drobiowego
odsaczyc anansy, polowe z nich pokroic w drobna kostke. jedna pomarancze i
cytryne porzadnie wyszorowac i otrzec z nich skorke. z cytryny wycisnac sok,
pomarancze pokroic w taka sama kostke jak ananasa. druga pomarancze pokroic
w plastry. nadziac kaczusie pomarancza i ansnasaem i zaszyc dziure.
kaczucie wsadzic do brytfanki lub zarodopornego naczynia po jej uprzednim
natarciu sola. wlac sok z cytryny, rosol drobiowy, sok z ananasa, dorzucic
skorki z cytryny i pomarnaczy i dusic pod przykryciem (jesli kaczka wazy 2
kg to jedna godzine) polewajac ja sosem.
odkryc kaczusie, oblozyc ja plastrami anansana i pomaranczy polac winem i
pozostawic w piekarniku bez przykrycia caly czas polewajac malymi porcjami
wina.
kiedy kaczka jest gotowa, zlac sos do garnuszka i zagescic go.
kaczusie serwuje na polmisku oblozona ananasowmy i pomaranczowymi
plasterkami, sos podaje w sosjerce. do tego w zaleznosci od fantazji
podawalam ziemniakimlode, puree zsiemniakow lub ryz.
smacznego
skrzacik
|