Data: 2007-12-30 14:08:01
Temat: Re: Kaczka - jak? aby było palce lizać
Od: Ikselka <i...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 30 Dec 2007 13:30:55 +0100, Ikselka napisał(a):
> Dnia Sun, 30 Dec 2007 11:46:46 +0100, Prekto napisał(a):
>
>> Witam,
>>
>> Mam kaczkę i 'nie boję się jej użyć' ;)
>> Proszę o przepis sprawdzony, który pozwoli przyżądzić kaczkę tak, że żona
>> padnie z zachwytu ;)
>>
>> wczoraj wieczorem natarłem kaczkę czosnkiem, oliwą z oliwek i przyprawami -
>> nie wiem czy dobrze zrobiłem ale taką mam dzisiaj i co z nią dalej zrobić.
>>
>> Pozdrawiam,
>> Prekto
>
> Czosnek niekoniecznie, ale może być...
> Natrzyj kaczkę wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem oraz obficie
> majerankiem - aby był dobrze widoczny, prawie jak panierka. Weź 4 duże
> renety lub boskop'y, umyj, pokrój na ćwiartki (ze skórą), nafaszeruj kaczkę
> tymi kawałkami ściśle, zaszyj. Pokrop tłuszczem, podlej 1/4 szkl. wody.
> przykryj, piecz w piekarniku bez obracania ok. półtorej godziny - zależy od
> wielkości kaczki.. Możesz obok kaczki poukładać większą ilość ćwiartek
> jabłka - będzie lepszy smak.
I oczywiście podczas pieczenia często (np. co 10-15 minut) polewaj sosem,
bo wyschnie na wierzchu!
--
XL wiosenna
====================================================
================
"Prawdziwe przyjaciółki poznaje się nie w biedzie, ale w sukcesie."
====================================================
================
Poprzedni profil: //tylko odsiej podszywki
http://groups.google.com/groups/profile?enc_user=LWs
rThYAAABr-nqNxKREgaFPDG6Ht91aF6sPCqGHHKkulQEP0yp8Qg
|