Data: 2014-11-04 11:36:42
Temat: Re: Karmel
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 03 Nov 2014 22:53:29 +0100, FEniks napisał(a):
> W dniu 2014-11-03 19:25, bbjk pisze:
>>
>> Pomysł fajny, ale dla mnie tylko na wytrawnie, nie lubię nijakich
>> placków na słodko. Co się nadaje, by nadać tej dyni pieprzyku?
>> Średnio lubię dynię z powodu jej mdłego smaku, więc gdyby czymś
>> solidnie wyostrzyć, to chętnie.
>
> Ja też za dynią nie przepadam. Wiem, że zdrowa, to próbuję ją jakoś
> obłaskawić. Na razie tylko z zupą dyniową mi się jako tako udało.
> Gerberki i bobofruty z dodatkiem dyni też lubię. ;)
>
Sok z dyni plus sok z jablek/pomarańczy itp jest świetny, nawet pół na pół.
W dżemie morelowym/jabłkowym/pomarańczowym/mirabelkowym jest przeze mnie
obłaskawiona bardzo dobrze - można dać jej nawet tyle samo, co
moreli/jabłek/pomarańczy/mirabelek, tylko żeby była dobrze rozgotowana tj
bez twardych cząstek. Dżem taki jest niesamowicie aksamitny w smaku i
konsystencji.
|