Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed2.plix.pl!goblin1!gobli
n.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.n
ews.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Sun, 28 Jun 2015 14:03:45 +0200 (CEST)
From: XL <i...@g...pl>
References: <558d6a5c$0$8372$65785112@news.neostrada.pl>
<1awnrhkotq5ak$.8gromchhsx2o.dlg@40tude.net>
<558e8acc$0$8383$65785112@news.neostrada.pl>
<558f0a2e$0$27507$65785112@news.neostrada.pl>
<mmn45b$31u$2@dont-email.me>
Subject: Re: Karp+grill, coś prostego
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Organization: news.neostrada.pl
X-Newsreader: PiaoHong.Usenet.Client.Free:1.65
Lines: 34
Message-ID: <558fe2a3$0$8378$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.31.158.121
X-Trace: 1435493027 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8378 83.31.158.121:53960
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364489
Ukryj nagłówki
"Pszemol" <P...@P...com> Wrote in message:
> "XL" <i...@g...pl> wrote in message
> news:558f0a2e$0$27507$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Karp to istne smakowe cudo, kiedy się go uwędzi. Ale pewnie to u Was
>>>> odpada. Szkoda, bo wtedy Wasz niewdzięczny stosunek do wujka
>>>> diametralnie
>>>> by się zmienił - na adorację wręcz 3-]
>>>> http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-rybne/938-
wedzenie-ryb
>>>> Naprawdę niewiele roboty - namoczyć w solance i uwędzić. A chętnych
>>>> nagle
>>>> są tłumy :-))
>>>> PS. Haki i inne gadżety zastępuję patykami do szaszłyków i sznurkiem.
>>>
>>> To prawda. Wędzony karp jest chyba moją ulubioną rybą.
>>
>> Najlepszy jest taki od jednego do półtora kilograma, super smak i
>> delikatność. A "karpionośny" wujek powinien być na rękach
>> noszony, kręcenie nosem na jego dary to grzech po prostu
>> :-)))
>> Pomijam już fakt, że wędzone ryby w sklepie mają się do własnego
>> wyrobu jak pięść do oka...
>
> A jak wygląda u takiego karpia sprawa z zawartością składników
> rakotwórczych wchłoniętych z dymu? Da się to jakoś zmierzyć?
>
>
Dym wędzarniczy nie powstaje ze spalania kapiącego tluszczu, lecz
z suchego drewna, więc na pewno
wędzenie jest zdrowsze niż
grillowanie. A jeśli jeszcze dodać do tego częsty widoczek, kiedy
ludzie radośnie leją tzw podpałkę wprost na gorące węgle, aby
podsycić żar - zamiast po prostu go rozdmuchać...
--
XL
|