Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: zenek <z...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kawior - co nim jeszcze jest a co jest tylko zabarwioną ikrą
Date: Fri, 06 Aug 2010 18:05:06 +0200
Organization: http://onet.pl
Lines: 35
Message-ID: <i3hbrh$1kc$1@news.onet.pl>
References: <i3fj9h$keb$1@inews.gazeta.pl> <i3h2p9$7en$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.109.147.62
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1281110705 1676 212.109.147.62 (6 Aug 2010 16:05:05 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 6 Aug 2010 16:05:05 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.7) Gecko/20100713
Thunderbird/3.1.1
In-Reply-To: <i3h2p9$7en$1@inews.gazeta.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:329149
Ukryj nagłówki
W dniu 2010-08-06 15:29, panta_rei pisze:
> vcore wrote:
>
>> Ogólnie to ten kawior mi smakował - co prawda nie mam jak tego porównać z
>> kawiorem z łososia czy jesiotra a jednak całkiem całkiem, niemniej jednak
>> ciekawi mnie terminologia oraz ?walory? kawioru z różnych gatunków ryb,
>> czy różnią się one od siebie smakiem aż tak bardzo? Osobiście kawior
>> jadłem kilka razy, zdaje się że za każdym razem innego producenta, i prócz
>> konsystencji oraz intensywności smaku (i tego rybnego i tego słonego) nie
>> różniły się od siebie, żaden z nich nie posiadał jakichś niepowtarzalnych
>> niuansów smakowych
>
> A ja Ci powiem tak, zanim sam nie zrobiłem pierwszego kawioru z łososia sam
> to kupowałem za kosmiczne pieniądze to co w sklepach nazywają kawiorem.
> Teraz jestem szczęśliwym człowiekiem, wiem jak smakuje świeżutki kawior
> własnej roboty. Zapewniam Cię, że jedno z drugim wiele wspólnego w smaku nie
> ma, polecam spróbować samemu. Łosoś posiada ikrę gdzieś od września do
> grudnia. Robi się bardzo prosto!
>
> Ikrę w naturalnych błonach zanurzamy w solance, dość mocnej, ja robie na
> smak ;) Po 24 godzinach wyciągamy z solanki i zaczynamy zabawę z "wyjęciem"
> ikry z tych błonek- można robić na siatce ale nawet na desce nożem da się to
> oddzielić. doprawiamy solą (jeśli trzeba) lub Maggi (polecam!) i do
> słoiczka.
>
> Niemam pojęcia ile to może stać bo za szybko konsumuję ;) Znajomy co mnie
> nauczył robić kawior mówił, że stoi w słoiczkach 2-3 miesiące (można wlać
> kilka łyżek oleju na słoiczek).
>
> Jeśli nie masz dostępu do ikry z łososia to wystarczy na początek z pstrąga,
> w hodowlach pewnie przy patroszeniu ją wyrzucają :/
>
A gdzie ty lowisz te łososie ?
|