Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Keczup Heinz smaczny i zdrowy? Re: Keczup Heinz smaczny i zdrowy?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Keczup Heinz smaczny i zdrowy?

« poprzedni post następny post »
Data: 2017-11-27 18:19:21
Temat: Re: Keczup Heinz smaczny i zdrowy?
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Trybun <c...@j...ru> wrote:
> W dniu 2017-11-26 o 22:16, XL pisze:
>> http://www.fakt.pl/pieniadze/zakupy/heinz-to-nie-kec
zup-przynajmniej-w-izraelu/x0p4gh1
>>
>> Aż strach się domyślać, co wchodzi w skład pozostałej procentowej części
>> tego produktu. Przed chwilą obejrzałam w tv filmy z pewnej chińskiej
>> fabryki koncentratu pomidorowego. Na transporterze jakaś 1/6 pomidorów jest
>> zupełnie zielona (solanina!), a do kadzi z pomidorową pulpą z wielkich
>> worów wsypywano... zagęstnik sojowy!
>> Nie wierzę, aby ta aksamitna i gęsta konsystencja keczupu Heinz nie była
>> efektem podobnego zabiegu i tyle.
>> Robię keczup, to wiem, jak bardzo trzeba zagęścić pomidory, aby po dodaniu
>> octu nie był rzadki. W moim przypadku zagęszczenie to jest identyczne, jak
>> przy robieniu śliwkowych powideł. Czyli z początkowej objętości pulpy ze
>> wstępnie rozgotowanych owoców pozostaje jakieś 30 procent.
>>
>>
>
> No pewnie że nie jest - to zagęszczenie to " modyfikowana genetycznie
> skrobia kukurydziana". Zasadniczo za tym sosem nie przepadam. Jednak
> kiedyś z ciekawości po wywiadzie medialno-kuchennego celebryty w TV
> postanowiłem poszukać takiego jak on polecał, czyli bez konserwantów i o
> dużej zawartości masy pomidorowej. I niestety, różnica tylko w
> opakowaniach i cenie - każdy bez wyjątku to sztuczniak.

W jakims sensie na pewno każdy. Zagęstniki mają wszystkie, nawet jeśli na
opakowaniu w opisie ich nie ma.

> Zresztą nie
> trzeba czytać etykiety - normalny koncentrat po otwarciu zaczyna
> pleśnieć już po 2-3 dniach,

Koncentrat a keczup to duża różnica jednak. Koncentrat to czysty
zagęszczony przecier pomidorowy - bardziej zagęszczony, niż powidła. Czasem
kupuję koncentrat ,,Pudliszki" (kiedy potrzebuję takiego o konsystencji
pasty, bo przecieru domowego na zupę to ja nie zagęszczam) - wg mnie
najlepszy. Dobrze odwodniony, przez co ilość kwasu duża, więc produkt nie
pleśnieje tak szybko. No, chyba że zaczerpnie się ze słoiczka łyzką
uprzednio umoczoną w zupie - wtedy na wniesionej wraz z nią innej
substancji szybciej rozwija się pleśń.

> na keczupie nie widać śladów pleśni nawet po
> roku.
>
>

W keczupie to akurat sprawa octu. Ocet to bardzo silny konserwant.

--
XL
Unia ,,dobrodziejka":
http://m.telewizjarepublika.pl/te-dane-porazaja-wydr
enowali-z-polski-prawie-540-mld-zl,54376.html

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
27.11 XL
27.11 stefan
27.11 XL
28.11 Trybun
28.11 Trybun
28.11 Ziggi
28.11 cef
28.11 Trefniś
29.11 Trybun
29.11 Trybun
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?
SZOK
Kara wiezienia.