Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Kefir dobry na wszystko!
References: <e...@g...com>
<a...@g...com>
<5af96de2$0$31362$65785112@news.neostrada.pl>
<9...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5af995e0$0$692$65785112@news.neostrada.pl>
<0...@g...com>
<OOKKC.117167$hf4.11079@fx19.ams1>
<5afbd3a4$0$31370$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Wed, 16 May 2018 18:04:05 +0200
User-Agent: slrn/pre1.0.4-2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 31
NNTP-Posting-Host: 77.253.217.116
X-Trace: 1526486645 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 31358 77.253.217.116:49868
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380529
Ukryj nagłówki
Pani Ewa napisała:
>> Sens robienia kefiru w domu widze taki, że ma się pełna kontrole nad
>> procesem, czytaj, nad tym co wyjdzie, np. teksturą (czy jak to zwał).
>> Sam proces jest na tyle prosty, że nie jest to żaden problem i czasowe
>> obciążenie aby sobie zrobić od czasu do czasu.
>>
>> Rozważanie jest podobne do dawnych dylematów, oddawac filmy do
>> wywołania, czy wywoływac samemu. Jasne, że taniej i łatwiej było oddawać,
>> ale to co sie otrzymywało, to niekoniecznie było to co ktos chciał.
>> Czasami jak ktoś wie jak i lubi pójść o krok dalej to jednak warto
>> porobic rzeczy o watpliwym z p. widzenia forsy w kieszeni sensie.
>
> Nie chodzi o forsę. Pewnie, że fajnie jest wyprodukować sobie coś
> samemu i na tej grupie nie trzeba nikogo chyba do tego przekonywać.
> Podejrzewam jednak, że w przypadku produkcji kefiru oprócz składników
> bardzo ważne jest utrzymanie stałej temperatury. Z tym może już być
> trudniej w warunkach domowych.
Może nie tylko temperatury -- środowisko domowych mikroorganizmów może
mieć jeszcze większy wpływ na to, co się z mleka ukisi. O ile wywoływanie
filmów zawsze wychodziło mi lepiej niż w powołanych do tego zakładach,
to z jadalnymi rzeczami jest już inaczej. Była moda na domowy wyrób piwa.
Nigdy ono dobre nie wychodzi, choć częstowano mnie wielokrotnie. Z winem
wiadomo, jest tak samo. Nie ma co porywać się na domową produkcję serów
dojrzewających, o ile nie ma się na przykład zameczku z głębokim lochem.
A wtedy też efektów należy spodziewać się po stu latach. Kefir może nie
ma takich koneserów jak wino czy ser, ale uwarunkowania są tu podobne.
--
Jarek
|