Data: 2018-05-18 01:12:23
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: Jawi <g...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2018-05-14 o 14:12, d...@g...com pisze:
> Przecież fermentacja nie powoduje że otrzymany kefir ma lepszą jakość bo surowce są
zanieczyszczone i to nie zanika.
Ja tam nie wiem, jak surowce są zanieczyszczone i czym. Z uwagi na to,
że kefir jest produkowany przemysłowo z mleka w proszku dla lepszej
konsystencji i dla większej trwałości to jednak mam podstawy sądzić
nieco inaczej. Skoro muszę czemuś zaufać mniej czy bardziej, to wole mleko.
Ja kefir robię w domu sam, wg przepisu podanego na początku. Można robić
z ziaren kefirowych, nie używając jako "zaczynu" kupnego kefiru i kiedyś
(dawno) też taki robiłem.
Można robić kefir z mleka sojowego, a można kupić ziarna kefirowe, z
których da się robić kefir z wody. Osłodzonej lekko lub z dodatkiem
owoców. I ten ostatni chce spróbować, podobno jak zamknąć oczy i dać
komuś spróbować, to mówi że pije kefir :) Ma te same probiotyki i
właściwości tylko kolor inny. To dla osób, które nie znoszą mlecznych
przetworów. Dla żony muszę taki zrobić :)
Generalnie lekarz jak dzieciaki brały antybiotyki to zawsze zalecał,
dużo kefiru lub probiotyk z apteki.
|