Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!border1.nntp.ams1.giganews.com!nntp.giganews.com!newsfeed.neostrada.pl!un
t-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POS
TED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:VeX2c2EqXxXri67rc6TNbrmotZM=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5b0e9f90$0$682$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Kefir dobry na wszystko!
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <e...@g...com>
<5af82eb5$0$607$65785112@news.neostrada.pl>
<b...@g...com>
<5afc65d3$0$31354$65785112@news.neostrada.pl>
<5afc6b73$0$31361$65785112@news.neostrada.pl>
<5afd559c$0$611$65785112@news.neostrada.pl>
<5afd5b6e$0$31359$65785112@news.neostrada.pl>
<5b001c5c$0$31350$65785112@news.neostrada.pl>
<5b001fc6$0$607$65785112@news.neostrada.pl>
<5b066732$0$620$65785112@news.neostrada.pl>
<5b066f91$0$31372$65785112@news.neostrada.pl>
<5b0a889e$0$684$65785112@news.neostrada.pl>
<5b0a9ec3$0$677$65785112@news.neostrada.pl>
<c...@g...com>
<5b0ad764$0$31358$65785112@news.neostrada.pl>
<4...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
Date: 30 May 2018 12:56:49 GMT
Lines: 39
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.145.92
X-Trace: 1527685009 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 682 79.185.145.92:49762
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380768
Ukryj nagłówki
Jarosław Sokołowski
>
> Nawet za nieboszczki Polski Ludowej było tak, że w kronikach
> filmowych czy innych dziennikach telewizyjnych co i rusz narzkano
> na jakość wędlin i mięsa. Jednego nawet powiesili za sprzedawanie
> byle czego w sklapach mięsnych.
Jak już pisałam, pleciesz bzdury:
https://www.se.pl/wiadomosci/polska/dramat-pawla-waw
rzeckiego-powiesili-mu-ojca-za-afere-miesna-aa-obiy-
vyPS-WtUo.html
> Co nie znaczy, że później inni też
> tak nie robili, już bezkarnie.
>
Szczególnie dziś są bezkarni - nawet u swoich konsumentów i sam jesteś tego
zjawiska przykładem - jesz i chwalisz hydrolizat białkowy wymieszany z MOM
i związkami fosforu, a psioczysz na DOBRE wędliny nazywając je złymi, bo
PRL-owskie.
Takiej szynki (o ile oczywiście udawało się ją kupić) jak za PRLu nigdy
później polscy konsumenci już nie oglądali, nie mówiąc o jej jedzeniu.
Ja ostatnio miałam to szczęście w Wigilię około 1983 roku - po drodze na
egzamin wstępując przypadkiem do dziwnie pustego mięsnego sklepu. Był
dziwnie pusty - znaczy bez kolejki. W pustym (tj. bez klientów oraz towaru)
sklepie zastanowiło mnie dziwne krzątanie się sprzedawczyń - moje
niespodziewane wejście ujawniło, że właśnie za ladą przesuwały pełne
skrzynki i dzieliły między sobą całą świeżą dostawę szynek i kiełbas.
Musiały mi więc coś sprzedać, bo je przyłapałam. Miałam przy sobie jednak
tylko tyle pieniędzy, aby wystarczyło na jedną ponadkilogramową szynkę.
Kiedy z nią wróciłam do domu, Mama była uszczęśliwiona - miała pustą
lodówkę na Święta i ta szynka była jedynym miesnym rarytasem, a jak się
potem okazało - także ostatnim.
Wkrótce znikło wszystko w sklepach - został tylko ocet na półkach, a gdy
zaczęły się pojawiać nowe produkty, miały się do tamtych jak pięść do nosa.
--
XL
|