Data: 2018-05-30 16:41:41
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Animka pisze:
> W PRL było mało mięsa. Eksportowali do ZSRR. Natomiast parę znajomych
> osób mi mówiło, że polskie szynki były w sprzedaży w Anglii i Ameryce.
Zawsze podczas wyjazdów zagranicznych szukaliśmy wszędzie Śladów Polskości,
a w tym puszek z szynką w sklepach. Raz widziałem -- leżała pośród wielu
innych podobnych towarów. Zainteresowanie nią też podobne.
Tylko telewizji wmawiano ludowi, że to jakiś światowy rarytas. A lud jak
to lud -- wyobrażał sobie, że jak szynka w sklepie, to i kolejki po nią.
Inaczej nie umiał.
Ja dzisiaj często kupuję w Polsce wędliny pochodzenia zagranicznego (jeśli
moje kupowanie wędlin można nazwać częstym). I też nie muszę się o nie
zabijać -- po prostu są. Inni kupują co innego, to co lubią. Normalność.
Nuda po prostu. Ale niektórzy wciąż do tej nudy nie mogą się przyzwyczaić.
--
Jarek
|