« poprzedni wątek | następny wątek » |
101. Data: 2018-05-22 00:17:44
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!Pan Marcin Debowski napisał:
>>>>>> Ta grupa jest od różnych rzeczy. Od takich też -- każdy może
>>>>>> tu swoje piwo chwalić.
>>>>>
>>>>> No to skąd przypuszczenie, że którakolwiek z wypowiedzi w tym
>>>>> temacie to było chwalenie się zrobieniem kefiru?
>>>>
>>>> Chwalenie się zrobieniem piwa.
>>>
>>> Uhm. Bo napisałem, że mi wyszło, podczas gdy niestety kolegom nie?
>>> <Jarosław mode on>
>>> A więc niska zazdrość.
>>> <Jarosław mode off>
>>
>> Pisałem o faktach. Nie lubię domowego piwa. Jeśli kogoś obchodzi
>> Drugi Człowiek, to fakt taki ma dla niego znaczenie poznawcze.
>> Gdy jest skupiony na swojej osobie, wszystko odbiera jako atak.
>
> Ponieważ Ty nie lubisz, co zdaje się deklarujesz w tym wątku po raz
> pierwszy, to czyni to ze mnie osobę skupioną na sobie, a sam temat jak
> rozumiem chyba tabu. Twoje święte prawo nie lubić. Nie oznacza, że inni
> nie lubią i że im nie wychodzi. Zamiast odnieść się merytorycznie do
> prostych pytań (o kefir) od początu lawitrujesz i unikasz odpowiedzi bez
> cienia konkretów. To żaden wstyd przyznać, że się palnęło. Dużo większy
> brnąć szukając tematów zastępczych. Szkoda czasu na takie dyskusje.
Co by zmieniło, gdybym złożył deklarację: lubię domowe piwo? Dalej
mógłbym pisać to samo, co poprzednio. Na przykład tak: "ludzie od
tysięcy lat warzą piwo, to bardzo prosty proces, który każdy może
prowadzić w domu, chyba że chce zdać się na produkcję rzemieślników.
Dopiero wiek czy dwa wieki temu czescy czy holenderscy piwowarzy
zaczęli stosowac technologie taką, że nie dało się jej odtworzyć
w warunkach domowych. Początkowy entuzjazm związany z radykalną
poprawą jakości piwa do naszych czasów wygasł. Bo nowe technologie
stosują teraz nie tylko mistrzowie, ale zwykli partacze. Tym bardziej
warto uchronić przed całkowitym zapomnieniem smak piwa warzonego
w domu."
Fakty te same, opisane w nico innego punktu widzenia, więc pewnie
przez niektórych inaczej odbierane. Ale wszyscy raczej są zgodni
co do tego, że "piwo" i "piwo domowe" to tak jak "świnka" i "świnka
morska" -- dwie róznie rzeczy. Nieważne co lepsze (gryzonie czy
parzystkopytne). Ale jak ktoś mówi, że robi piwo w domu, to bez
pytania wiadomo, że chodzi mu o "piwo domowe".
Z winem jest inaczej. Tu żadnych rewolucji od wieków nie było.
Za to jeśli ktoś mówi: "robię wino w domu", to należy się upewnić,
czy chodzi mu własnie o to, co powiedział. Znam kilku takich, co
faktycznie robią. Ale może też chodzić o tzw. "wino domowe". Czyli
wino z buraków, przerobionych na cukier, zmieszanych z jakimiś
owocami z przydomowego sadu, doprawionych farfoclami z toremki, na
której ktoś z przeogromną fantazją napisał "burgund". Praktykowano
to często za komuny, dzisiaj dzięki Bogu (i otwartym granicom) ten
zwyczaj jest już w zaniku.
Jarek
PS
Aha, byłbym zapomniał o tym kefirze. Jak dla mnie w zastępstwie do
podsmażanych ziemniaków może być kwaśnie mleko. Choćby nastawione
na kefirowych pozostałościach.
--
Najjaśniejszy Panie, gdyby tak podać karasie -- ostro, z góry.
To trudna ryba... oścista... Można się nią udławić na uroczystym
przyjęciu przy wielu ludziach obcych.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
102. Data: 2018-05-22 00:47:02
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!Jarosław Sokołowski
> może być kwaśnie mleko. Choćby nastawione
> na kefirowych pozostałościach.
Biotechnolog pękłby z politowania nad powyższą ignorancją.
Zsiadłe (kwaśne) mleko:
Lactococcus lactis, Lactococcus cremoris, Lactococcus lactis
subsp.diacetylactis, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris
Kefir:
Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilus, Leuconostoc mesenteroides,
Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus
delbrueckii ssp. Bulgaricus
Koneser smaku również by pękł. Z powodów identycznych.
Ten wyśmiewany Burgund już też sobie wyprodukuj i uznaj - z farfoclami czy
bez - nie bądź takim formalistą.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
103. Data: 2018-05-22 09:51:09
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!W dniu 2018-05-22 o 00:47, XL pisze:
> Jarosław Sokołowski
>
>> może być kwaśnie mleko. Choćby nastawione
>> na kefirowych pozostałościach.
>
> Biotechnolog pękłby z politowania nad powyższą ignorancją.
> Zsiadłe (kwaśne) mleko:
> Lactococcus lactis, Lactococcus cremoris, Lactococcus lactis
> subsp.diacetylactis, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris
> Kefir:
> Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilus, Leuconostoc mesenteroides,
> Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus
> delbrueckii ssp. Bulgaricus
>
> Koneser smaku również by pękł. Z powodów identycznych.
>
> Ten wyśmiewany Burgund już też sobie wyprodukuj i uznaj - z farfoclami czy
> bez - nie bądź takim formalistą.
>
Ja tam na bakteriach sie nie znam ale od dziecka wiedziałem że kefir ze
sklepu a kwaśne mleko to sa dwie różne rzeczy. Tak jak Syrenka i
Mercedes - to i to jest czterokołowcem ale babeczki z kwaśnego mleka to
jest to. Teraz niestety tylko raz, dwa razy w roku Nasza pani Zosia
serwuje nam takiego mercedesa... Dokładnie to Ona serwuje przez cały
sezon produkty z mleka prosto od krowy, ale my jesteśmy u Niej niestety
tylko dwa razy w roku...
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
104. Data: 2018-05-22 10:02:49
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!> Aha, byłbym zapomniał o tym kefirze. Jak dla mnie w zastępstwie do
> podsmażanych ziemniaków może być kwaśne mleko.
Dla mnie ta deklaracja jest oczywista i klarowna.
> Choćby nastawione na kefirowych pozostałościach.
Lekka kpina którą się posłużyłeś nie od razu dla wszystkich jest oczywistą ....
A bakterie szaleją i szaleją ))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
105. Data: 2018-05-22 15:11:47
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!stefan <s...@w...pl> wrote:
> W dniu 2018-05-22 o 00:47, XL pisze:
>> Jarosław Sokołowski
>>
>>> może być kwaśnie mleko. Choćby nastawione
>>> na kefirowych pozostałościach.
>>
>> Biotechnolog pękłby z politowania nad powyższą ignorancją.
>> Zsiadłe (kwaśne) mleko:
>> Lactococcus lactis, Lactococcus cremoris, Lactococcus lactis
>> subsp.diacetylactis, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris
>> Kefir:
>> Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilus, Leuconostoc mesenteroides,
>> Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus
>> delbrueckii ssp. Bulgaricus
>>
>> Koneser smaku również by pękł. Z powodów identycznych.
>>
>> Ten wyśmiewany Burgund już też sobie wyprodukuj i uznaj - z farfoclami czy
>> bez - nie bądź takim formalistą.
>>
>
> Ja tam na bakteriach sie nie znam ale od dziecka wiedziałem że kefir ze
> sklepu a kwaśne mleko to sa dwie różne rzeczy. Tak jak Syrenka i
> Mercedes
>
GENERALNIE kazdy kefir i zsiadłe to dwie różne. O tym właśnie pisałam.
> - to i to jest czterokołowcem ale babeczki z kwaśnego mleka to
> jest to. Teraz niestety tylko raz, dwa razy w roku Nasza pani Zosia
> serwuje nam takiego mercedesa... Dokładnie to Ona serwuje przez cały
> sezon produkty z mleka prosto od krowy, ale my jesteśmy u Niej niestety
> tylko dwa razy w roku...
Pozostaje Ci bywać częściej lub o przepis poprosić.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
106. Data: 2018-05-22 15:13:42
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!<d...@g...com> wrote:
>> Aha, byłbym zapomniał o tym kefirze. Jak dla mnie w zastępstwie do
>> podsmażanych ziemniaków może być kwaśne mleko.
>
> Dla mnie ta deklaracja jest oczywista i klarowna.
Ho ho!
No no!
WOW!
LOL
>> Choćby nastawione na kefirowych pozostałościach.
>
> Lekka kpina którą się posłużyłeś nie od razu dla wszystkich jest oczywistą ....
Ho ho!
No no!
WOW!
LOL
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
107. Data: 2018-05-22 17:15:36
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!W dniu 2018-05-22 o 15:11, XL pisze:
> stefan <s...@w...pl> wrote:
>> W dniu 2018-05-22 o 00:47, XL pisze:
>>> Jarosław Sokołowski
>>>
>>>> może być kwaśnie mleko. Choćby nastawione
>>>> na kefirowych pozostałościach.
>>>
>>> Biotechnolog pękłby z politowania nad powyższą ignorancją.
>>> Zsiadłe (kwaśne) mleko:
>>> Lactococcus lactis, Lactococcus cremoris, Lactococcus lactis
>>> subsp.diacetylactis, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris
>>> Kefir:
>>> Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilus, Leuconostoc mesenteroides,
>>> Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus
>>> delbrueckii ssp. Bulgaricus
>>>
>>> Koneser smaku również by pękł. Z powodów identycznych.
>>>
>>> Ten wyśmiewany Burgund już też sobie wyprodukuj i uznaj - z farfoclami czy
>>> bez - nie bądź takim formalistą.
>>>
>>
>> Ja tam na bakteriach sie nie znam ale od dziecka wiedziałem że kefir ze
>> sklepu a kwaśne mleko to sa dwie różne rzeczy. Tak jak Syrenka i
>> Mercedes
>
>>
>
> GENERALNIE kazdy kefir i zsiadłe to dwie różne. O tym właśnie pisałam.
>
>> - to i to jest czterokołowcem ale babeczki z kwaśnego mleka to
>> jest to. Teraz niestety tylko raz, dwa razy w roku Nasza pani Zosia
>> serwuje nam takiego mercedesa... Dokładnie to Ona serwuje przez cały
>> sezon produkty z mleka prosto od krowy, ale my jesteśmy u Niej niestety
>> tylko dwa razy w roku...
>
> Pozostaje Ci bywać częściej lub o przepis poprosić.
>
>
Częściej nie da rady, trzeba zaglądnąć pod Huston na BBQ do kuzyna,
potem za Vancouver na łososia i łosia :), najwcześniej we wrześniu (na
rydze i kwasne mleko)...
A przepis? Znany mi od cielęcych lat - swieżo udojone mleko, przecedzone
przez bawełniana tetrę, nie odciągane, nalewamy do ceramicznych doniczek
i do zimnej, naturalnej piwnicy. Ot i cała filozofia.
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
108. Data: 2018-05-22 17:25:36
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!tracimy czas.
LOL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
109. Data: 2018-05-22 21:13:33
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!stefan <s...@w...pl> wrote
> A przepis? Znany mi od cielęcych lat - swieżo udojone mleko, przecedzone
> przez bawełniana tetrę, nie odciągane, nalewamy do ceramicznych doniczek
I tu cały sęk filozoficzny! - POROWATOŚĆ. Bakterie to lubią, oj, lubią.
Mają tam stale swoją porodówkę i przedszkole :-)
> i do zimnej, naturalnej piwnicy. Ot i cała filozofia.
Do zimnej to raczej po ukwaszeniu? - w zimnie bakteriom się nie bardzo chce
hocki-klocki wyprawiać.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
110. Data: 2018-05-22 23:59:50
Temat: Re: Kefir dobry na wszystko!Pan stefan napisał:
> Ja tam na bakteriach sie nie znam ale od dziecka wiedziałem że kefir
> ze sklepu a kwaśne mleko to sa dwie różne rzeczy. Tak jak Syrenka
> i Mercedes - to i to jest czterokołowcem ale babeczki z kwaśnego
> mleka to jest to. Teraz niestety tylko raz, dwa razy w roku Nasza
> pani Zosia serwuje nam takiego mercedesa... Dokładnie to Ona serwuje
> przez cały sezon produkty z mleka prosto od krowy, ale my jesteśmy
> u Niej niestety tylko dwa razy w roku...
Nie jestem przekonany co do wyższości porządku liniowego nad porządkiem,
nawet jeśli ten pierwszy niektórzy zwą "dobrym porządkiem". Już zwłaszcza
w kuchni to się nie sprawdza. Bo co, szampan jest lepszy od piwa? Droższy
tak, ale do zapijania sera nadaje się słabo. Z babeczkami może bywa inaczej,
ale gdy chodzi o dodatek do odgrzewanych ziemniaków, nie umiem powiedzieć
co wolę: kefir czy kwaśne.
Jarek
PS
A tak przy okazji:
http://allegro.pl/mercedes-w202-c280-2-8b-193-km-kla
syk-do-kolekcji-i7305330757.html
http://allegro.pl/syrena-105-okazja-oryginal-i735928
1861.html
--
Uciekła ładna babeczka
z dość wesołego miasteczka
lecz jakie były powody
że mimo wielkiej urody nie
nie miała tam powodzenia
i rzekła: "cześć, do widzenia"?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |