Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer02.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer03.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostr
ada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Kiełbasa ze słoika - groźne błędy na blogach.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <y...@4...net>
Date: Thu, 24 Nov 2016 21:55:27 +0100
Message-ID: <cj79jpmw0x1c$.1lbu1rg7tpvlm$.dlg@40tude.net>
Lines: 47
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.250.44
X-Trace: 1480020928 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15192 79.185.250.44:6095
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 3430844137
X-Received-Bytes: 3031
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:374602
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 24 Nov 2016 15:53:00 +0100, Ikselka napisał(a):
> W internetowych blogach sporo jest groźnych błędów, które mogą nieświadomym
> zaszkodzić nawet śmiercią.
> Np. moje zastrzeżenia merytoryczne do treści na blogu w artykule
> http://www.olgasmile.com/kielbasa-ze-sloika.html#com
ment-332942
> umieściłam w 2 komentarzach pod tekstem. Komentarzy jeszcze tam nie ma...
>
> http://www.fotosik.pl/zdjecie/05744b936879ffee
> http://www.fotosik.pl/zdjecie/145900000f71c50e
No i nadal nie ma, ale moje uwagi zostały przynajmniej uwzględnione w
nieco zmodyfikowanym tekście na stronie. Lecz niestety tekst jest
zredagowany nadal z merytorycznymi błędami.
Ponieważ moich dwóch poprzednich komentarzy nie zamieszczono, podaję tutaj
treść trzeciego, ostatniego, który przed chwilą zamieściłam i też się
pewnie nie ukaże, dlatego wklejam tutaj zawartość strony z komentarzem
przed jego zmoderowaniem, dla dobra wszystkich, którzy zechcą sami zrobić
domowe konserwy mięsne:
"Małgorzata says
24 listopada 2016 at
Your comment is awaiting moderation.
No niestety, te 85 stopni to za mało, to nawet nie jest zagotowane. Tak się
parzy wędzonki tradycyjne, ale nie konserwy mięsne.
Temperatura zawartości powinna być JAK NAJWYŻSZA, czyli 100 stopni albo i
więcej, dlatego poleca się nawet gotowanie słoików w szybkowarze pod
ciśnieniem, bo temperatura wody jest wtedy wyższa niż ta w zwykłym garnku.
Można też zamiast tego do zwykłego garnka wsypać ok. pół kilo soli - słona
woda wrze w wyższej temperaturze.
Trzeba tylko po zakończeniu wypłukać z soli słoje, bo nakrętki szybko
pordzewieją na gwincie.
Jeszcze raz - chodzi tu koniecznie o WRZENIE!
Także podany CZAS gotowania jest za krótki: standardowo powinno się gotować
pierwszy raz godzinę oraz dwa razy po pół - ja jednak za radą mikrobiologa
gotuję trzykrotnie po pełnej godzinie.
I konieczna uwaga przy tym: jest to czas liczony od ZAWRZENIA wody w garze
ze słojami!
Proszę to wszystko jakoś uwzględnić, bo jeszcze ktoś się zatruje."
|