Data: 2008-11-11 22:08:37
Temat: Re: Kluski śląskie-co robię źle
Od: "lemonka" <...@a...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "kalif" <m...@t...pl> napisał w wiadomości
news:op.ukck2tklgiv194@max-31ce176b172...
> Witam
> Chciałem zrobić próbę na kluski śląskie.Otóż ugotowałem
> ziemniaki,przepuściłem je przez praskę do miski,wyrównałem aby
grubość
> okręgu była równa,podzieliłem na 4 części,jedną wyjąłem w to miejsce
tyle
> mąki ziemniaczanej aby było równo,dodałem jedno jajko i całość przez
> parenaście minut wyrabiałem.Jednakże porażka,ciasto się kleiło,nie
można
> było formować klusek /ręce moczyłem w wodzie/ gdzie tkwi błąd pytam
> znawców.Co mogłem zrobić źle?
Ziemniaki powinny być ugotowane dzień wcześniej i dzień wcześniej
utłuczone (albo przepuszczone przez praskę). Klucz tkwi w
retrodegradacji skrobi. Jeśli są ugotowane tego samego dnia co robienie
klusek - może doraźnie pomóc niedodanie jajka albo dodatek 1-2 łyżek
zwykłej mąki pszennej.
|