Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrad
a.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.1.9 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:1FuUgsxPWOZu3yIT4IHdISQ7msk=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <57ab0870$0$15204$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Kociołek
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: Ikselka <i...@g...pl>
References: <57a3fdbf$0$663$65785112@news.neostrada.pl>
<no1ib9$j1b$1@node1.news.atman.pl>
<57aa2e76$0$640$65785112@news.neostrada.pl>
<nodbrh$h17$1@node2.news.atman.pl>
<pbozdmg3vzgi$.19501toauk94r$.dlg@40tude.net>
<noebfj$f7q$1@node2.news.atman.pl>
Date: 10 Aug 2016 10:56:48 GMT
Lines: 54
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: public-gprs369887.centertel.pl
X-Trace: 1470826608 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15204 37.47.76.32:23508
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372814
Ukryj nagłówki
Wiesiaczek <W...@v...pl> wrote:
> W dniu 10.08.2016 o 01:01, Ikselka pisze:
>> Dnia Tue, 9 Aug 2016 21:44:48 +0200, Wiesiaczek napisał(a):
>>
>>> W dniu 09.08.2016 o 21:26, wolim pisze:
>>>> W dniu 2016-08-05 o 10:22, Wiesiaczek pisze:
>>>>> W dniu 05.08.2016 o 04:45, wolim pisze:
>>>>>> Cześć!
>>>>>>
>>>>>> Jesień się zbliża, to nabrałem ochoty na jesienne jedzenie.
>>>>>>
>>>>>> Myślę o zakupie kociołka na ognisko, ale mam dylemat jaki wybrać. Zwykły
>>>>>> żeliwny, czy żeliwny pokryty w środku emalią?
>>>>>>
>>>>>> Macie jakieś doświadczenia w tej materii?
>>>>>>
>>>>>> Pozdrawiam,
>>>>>> MW
>>>>>
>>>>> Z emalią.
>>>>> Ja mam żeliwny, ale jest sporo zachodu, żeby kwasy, szczególnie z
>>>>> kapusty nie powodowały rdzewienia i tym samym, zmiany smaku.
>>>>> Ja się przyzwyczaiłem i nie zmienię, ale dla początkującego kociołkarza
>>>>> może to być problem:)
>>>>
>>>> No ok. Ale przecież przed użyciem można z tego rdzawego nalotu go umyć.
>>>> Mam taką patelnię, która też jak jest długo nieużywana, to lekko
>>>> zachodzi rdzą, ale po przetarciu mokrą gąbką, a potem natłuszczeniu,
>>>> rdzy nie widać. A i w smaku nie widzę specjalnej zmiany :)
>>>>
>>>> A co z przywieraniem potraw?
>>>>
>>>> Pozdrawiam,
>>>> MW
>>>>
>>>
>>> Ja układam na dnie plastry tłustego boczku, i przywierania nie ma.
>>> Boczek wydziela tłuszcz, ładnie się zrumienia i jest smacznym
>>> składnikiem kociołka.
>>> Jest to też sposób na mniejszą korozję naczynia.
>>
>> A bo trzeba takie naczynia natłuszczonymi przechowywać :-)
>
> To jest oczywiste, więc nie wspominałem o tym.
> Ale nie ma to wiele wspólnego z przywieraniem potraw.
>
>
Ma wszystko. Kiedy naczynie nie jest natłuszczane po umyciu, podczas
przechowywania rdzewieje, przez co jego powierzchnia staje się coraz
bardziej porowata.
--
XL
|