Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Koktajl agrestowy
Date: Sun, 29 Jun 2003 19:52:29 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 26
Sender: p...@p...onet.pl@ip143.ima.pl
Message-ID: <bdn911$buk$1@news.onet.pl>
References: <bdn3vd$avl$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ip143.ima.pl
X-Trace: news.onet.pl 1056909153 12244 80.51.70.143 (29 Jun 2003 17:52:33 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 29 Jun 2003 17:52:33 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:161505
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Tryk" <T...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bdn3vd$avl$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Ma moze ktos jakis przepis na dobry koktajl w ktorym glownym skladnikiem
> jest agrest?
> T.
Na koktajl nie mam, ale mam na deser - niestety nie mam wagowo - trzeba
samemu.
- w piekarniku upiec kruszonkę z dodatkiem cukru waniliowego, taką o
średnich ziarenkach.
- agrest niezbyt dojrzały podlać odrobiną wody, wsypać trochę cukru,
poddusić na miękko, ale nie ma się rozmamłać, odkryty, żeby woda cały czas
odparowywała (nie może być pływającego soku na dnie) - ma być kwaskawe
- ubić śmietanę kremówkę z odrobiną wanilii i cukru pudru
ostudzoną kruszonkę wymieszać z ubitą śmietaną, przekładać w pucharkach
warstwami z agrestem - podawać zaraz po zrobieniu, aby kruszonka nie
nasiąkła.
Jest to wyjątkowo pyszny deser, dostarczający zróżnicowanych doznań
smakowych - zwłaszcza zaskakujące jest połączenie aksamitnej, bitej śmietany
z trzaskającą w zębach kruszonką i kwaskawymi warstwami agrestu.
Podpatrzone w telewizji.
Sowa
|