Data: 2014-01-17 02:08:18
Temat: Re: Kompot sfermentował...
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Thu, 16 Jan 2014 23:27:13 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>
>> No nie. Sacharydy na etanol przerabiane są nie przez drożdże a przez
>> wytwarzane przez nie enzymy.
>
> Jak zwał tak zwał, czyli przez drożdże - enzymy te w domowym winku niby
> skąd wziąć miałyby się?
>
>> Obecność żywych drożdży nie jest do
>> fermentacji niezbędna - na tym myku wszak opiera się technologia
>> wytwarzania naturalnie gazowanych trunków (szampan i inne wina
>> szampanizowane, cydr czy archaicznej technologii piwa naturalnie
>> gazowane).
>
> Hint: wino domowe.
Hint: Staropolski jabłecznik (sprawdź u Cieślaka czym się od celtyckiego
cydru różni).
--
Darek
|