Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!newsfeed.tpintern
et.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: JerzyN <0...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kotlet schabowy - klasyczny
Date: Sun, 24 Jul 2005 20:21:40 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <dc0m9j$mbe$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <6fc2$42e21b86$540a117c$638@news.chello.pl>
<dbtaqb$a93$1@213-238-126-124.adsl.inetia.pl>
<s...@s...grota.mine.nu>
<w...@n...gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: dpz76.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1122229364 22894 83.24.159.76 (24 Jul 2005 18:22:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 24 Jul 2005 18:22:44 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0.2 (Windows/20050317)
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <w...@n...gazeta.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:244148
Ukryj nagłówki
Wladyslaw Los napisał(a):
> In article <s...@s...grota.mine.nu>,
> panta_rei <j...@c...znajdzie> wrote:
>
>
>>Świadomie, albo i nie jacenty napisał(a):
>>
>>
>>>>Prosze, podajcie mi przepis na taki klasyczny kotlet schabowy jaki
>>>>pamietam z dziecinstwa.
>>>>Robie niby tak samo jak moja mama, a smakuje mi to inaczej....
>>>
>>>Ponieważ to jest tak: TAK JAK MAMY GOTUJĄ TO NIE POTRAFI NIKT!
>>
>>
>>Ponieważ za czasów Twojego dzieciństwa była większa zawartość mięsa w
>>mięsie i bułki w bułce tartej. Ponieważ jajko uzyte do panierowania nie
>>od barwnika było żółte tak jak dzisiejsze, ponieważ tłuszcz do smażenia
>>to pewnie był smalec- dobry i nie śmierdzący, ponieważ ten stary,
>>rozklekotany tłuczek(?) do mięsa to też inaczej je rozbijał niż dzisiejsze
>>super_alu_kolczatki :/
>
>
> O to właśnie chodzi. Przede wszystkim wieprze były inne.
>
> Władysław
Świnie proszę szanownego pana. Wieprze to się pojawiły w dobie
prostowania języka.
;-)
A więc ;-) świnie żyły sobie w spokoju i jadły dobrą paszę, kury
grzebały w ziemi i dziobały równie smaczne zielonki i ziarna zbóż oraz
traw przez co jajka miały i kolor i ładny zapach a bułki były robione ze
zboża prawdziwego czesto rosnącego [z biedy] na oborniku.
To wszystko razem składało się na ten poszukiwany efekt końcowy w
postaci schabowego jak u mamy.
;-)
pozdr. Jerzy
|