Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Krążki kalmarów w cieście - jak?
Date: Sun, 15 Oct 2017 20:36:42 +0200
Organization: private
Lines: 59
Message-ID: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
References: <e...@g...com>
<eLaEB.19865$wx4.10394@fx04.am4>
<59e29118$0$5163$65785112@news.neostrada.pl>
<CEFEB.63623$3_4.21334@fx03.am4>
<59e32971$0$5153$65785112@news.neostrada.pl>
<59e36d79$0$642$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<TbNEB.13491$ox7.2303@fx45.am4>
NNTP-Posting-Host: 088156090073.wroclaw.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1508092613 16784 88.156.90.73 (15 Oct 2017 18:36:53
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 15 Oct 2017 18:36:53 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379045
Ukryj nagłówki
W dniu .10.2017 o 19:48 Ziggi <Z...@v...you> pisze:
> On 2017-10-15, Trefniś wrote:
>> W dniu .10.2017 o 16:15 cef <c...@i...pl> pisze:
>>
>>> W dniu 2017-10-15 o 11:25, XL pisze:
>>>
>>>>> Mozna dodac zoltko ale niekoniecznie jak kto woli, ja np lubie dodac
>>>>> sode i chlust octu dla chrupkosci.
>>>> Brzmi przekonująco. Ten ocet to żeby panierka tłuszczu nie chłonęła.
>>>
>>> A jest na to jakieś uzasadnienie?
>>> Że ten ocet wypiera czy blokuje?
>>
>> Ciekawy art. na temat faworków, m. in. na temat zastosowania
>> octu/spirytusu:
>>
>> https://www.kukbuk.com.pl/blogi/tomek-zielke/tomek-t
ropie-faworkow/
>>
>> Chłopak pokusił się o uzasadnienie tego dodatku do faworków, ale też
>> wszystkich innych procesów.
>>
>> Akurat w przepisie, o którym mówimy tutaj, zastosowano ocet i
>> równocześnie
>> sodę - ocet na pewno spowoduje burzliwe wydzielanie CO2. Dzięki temu
>> ciasto będzie pulchne.
>>
>> Ani autor, ani ja, ani ty - nie potrafimy uzasadnić, dlaczego i czy w
>> ogóle ocet powoduje mniejsze chłonięcie tłuszczu. Do faworków sody nie
>> dodajemy, ale w naszym przepisie ocet unieczynni soda...
>>
>
>
> Ocet sprawia ze jest ciasto chrupkie i nie trzeba tak dlugo smazyc w
> oleju, kalamary akurat przegotowane do smacznych nie naleza.
Ale oprócz wiary masz jakieś dowody na powyższe?
:)
Bo ocet i soda:
CH3COOH + NaHCO3 -> CH3COONa + H2O + CO2
Oprócz wody i dwutlenku węgla otrzymujemy octan sodu E-262, wg PFPŻ jest
nieszkodliwy.
I tylko tyle.
--
Trefniś
|