Data: 2017-10-15 21:09:31
Temat: Re: Krążki kalmarów w cieście - jak?
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .10.2017 o 19:48 Ziggi <Z...@v...you> pisze:
>
>> On 2017-10-15, Trefniś wrote:
>>> W dniu .10.2017 o 16:15 cef <c...@i...pl> pisze:
>>>
>>>> W dniu 2017-10-15 o 11:25, XL pisze:
>>>>
>>>>>> Mozna dodac zoltko ale niekoniecznie jak kto woli, ja np lubie dodac
>>>>>> sode i chlust octu dla chrupkosci.
>>>>> Brzmi przekonująco. Ten ocet to żeby panierka tłuszczu nie chłonęła.
>>>>
>>>> A jest na to jakieś uzasadnienie?
>>>> Że ten ocet wypiera czy blokuje?
>>>
>>> Ciekawy art. na temat faworków, m. in. na temat zastosowania
>>> octu/spirytusu:
>>>
>>> https://www.kukbuk.com.pl/blogi/tomek-zielke/tomek-t
ropie-faworkow/
>>>
>>> Chłopak pokusił się o uzasadnienie tego dodatku do faworków, ale też
>>> wszystkich innych procesów.
>>>
>>> Akurat w przepisie, o którym mówimy tutaj, zastosowano ocet i
>>> równocześnie
>>> sodę - ocet na pewno spowoduje burzliwe wydzielanie CO2. Dzięki temu
>>> ciasto będzie pulchne.
>>>
>>> Ani autor, ani ja, ani ty - nie potrafimy uzasadnić, dlaczego i czy w
>>> ogóle ocet powoduje mniejsze chłonięcie tłuszczu. Do faworków sody nie
>>> dodajemy, ale w naszym przepisie ocet unieczynni soda...
>>>
>>
>>
>> Ocet sprawia ze jest ciasto chrupkie i nie trzeba tak dlugo smazyc w
>> oleju, kalamary akurat przegotowane do smacznych nie naleza.
>
> Ale oprócz wiary masz jakieś dowody na powyższe?
> :)
>
> Bo ocet i soda:
> CH3COOH + NaHCO3 -> CH3COONa + H2O + CO2
>
> Oprócz wody i dwutlenku węgla otrzymujemy octan sodu E-262, wg PFPŻ jest
> nieszkodliwy.
>
> I tylko tyle.
>
Sodówa!
?
--
XL
|