Data: 2017-10-15 22:00:11
Temat: Re: Krążki kalmarów w cieście - jak?
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .10.2017 o 21:09 XL <i...@g...pl> pisze:
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> W dniu .10.2017 o 19:48 Ziggi <Z...@v...you> pisze:
>>
>>> On 2017-10-15, Trefniś wrote:
>>>> W dniu .10.2017 o 16:15 cef <c...@i...pl> pisze:
>>>>
>>>>> W dniu 2017-10-15 o 11:25, XL pisze:
>>>>>
>>>>>>> Mozna dodac zoltko ale niekoniecznie jak kto woli, ja np lubie
>>>>>>> dodac
>>>>>>> sode i chlust octu dla chrupkosci.
>>>>>> Brzmi przekonująco. Ten ocet to żeby panierka tłuszczu nie chłonęła.
>>>>>
>>>>> A jest na to jakieś uzasadnienie?
>>>>> Że ten ocet wypiera czy blokuje?
>>>>
>>>> Ciekawy art. na temat faworków, m. in. na temat zastosowania
>>>> octu/spirytusu:
>>>>
>>>> https://www.kukbuk.com.pl/blogi/tomek-zielke/tomek-t
ropie-faworkow/
>>>>
>>>> Chłopak pokusił się o uzasadnienie tego dodatku do faworków, ale też
>>>> wszystkich innych procesów.
>>>>
>>>> Akurat w przepisie, o którym mówimy tutaj, zastosowano ocet i
>>>> równocześnie
>>>> sodę - ocet na pewno spowoduje burzliwe wydzielanie CO2. Dzięki temu
>>>> ciasto będzie pulchne.
>>>>
>>>> Ani autor, ani ja, ani ty - nie potrafimy uzasadnić, dlaczego i czy w
>>>> ogóle ocet powoduje mniejsze chłonięcie tłuszczu. Do faworków sody nie
>>>> dodajemy, ale w naszym przepisie ocet unieczynni soda...
>>>>
>>>
>>>
>>> Ocet sprawia ze jest ciasto chrupkie i nie trzeba tak dlugo smazyc w
>>> oleju, kalamary akurat przegotowane do smacznych nie naleza.
>>
>> Ale oprócz wiary masz jakieś dowody na powyższe?
>> :)
>>
>> Bo ocet i soda:
>> CH3COOH + NaHCO3 -> CH3COONa + H2O + CO2
>>
>> Oprócz wody i dwutlenku węgla otrzymujemy octan sodu E-262, wg PFPŻ jest
>> nieszkodliwy.
>>
>> I tylko tyle.
>>
>
> Sodówa!
Konserwowana E-262, któren to właśnie konserwantem jest.
--
Trefniś
|