Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer01.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer04.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostr
ada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:bX1vYDOL6Y8T33BxIV9rkv/96J4=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <59e3b26a$0$15203$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Krążki kalmarów w cieście - jak?
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <e...@g...com>
<eLaEB.19865$wx4.10394@fx04.am4>
<59e29118$0$5163$65785112@news.neostrada.pl>
<CEFEB.63623$3_4.21334@fx03.am4>
<59e32971$0$5153$65785112@news.neostrada.pl>
<59e36d79$0$642$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<TbNEB.13491$ox7.2303@fx45.am4>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
Date: 15 Oct 2017 19:09:31 GMT
Lines: 54
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.230.118
X-Trace: 1508094571 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15203 79.185.230.118:49521
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 3092204897
X-Received-Bytes: 3028
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379046
Ukryj nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .10.2017 o 19:48 Ziggi <Z...@v...you> pisze:
>
>> On 2017-10-15, Trefniś wrote:
>>> W dniu .10.2017 o 16:15 cef <c...@i...pl> pisze:
>>>
>>>> W dniu 2017-10-15 o 11:25, XL pisze:
>>>>
>>>>>> Mozna dodac zoltko ale niekoniecznie jak kto woli, ja np lubie dodac
>>>>>> sode i chlust octu dla chrupkosci.
>>>>> Brzmi przekonująco. Ten ocet to żeby panierka tłuszczu nie chłonęła.
>>>>
>>>> A jest na to jakieś uzasadnienie?
>>>> Że ten ocet wypiera czy blokuje?
>>>
>>> Ciekawy art. na temat faworków, m. in. na temat zastosowania
>>> octu/spirytusu:
>>>
>>> https://www.kukbuk.com.pl/blogi/tomek-zielke/tomek-t
ropie-faworkow/
>>>
>>> Chłopak pokusił się o uzasadnienie tego dodatku do faworków, ale też
>>> wszystkich innych procesów.
>>>
>>> Akurat w przepisie, o którym mówimy tutaj, zastosowano ocet i
>>> równocześnie
>>> sodę - ocet na pewno spowoduje burzliwe wydzielanie CO2. Dzięki temu
>>> ciasto będzie pulchne.
>>>
>>> Ani autor, ani ja, ani ty - nie potrafimy uzasadnić, dlaczego i czy w
>>> ogóle ocet powoduje mniejsze chłonięcie tłuszczu. Do faworków sody nie
>>> dodajemy, ale w naszym przepisie ocet unieczynni soda...
>>>
>>
>>
>> Ocet sprawia ze jest ciasto chrupkie i nie trzeba tak dlugo smazyc w
>> oleju, kalamary akurat przegotowane do smacznych nie naleza.
>
> Ale oprócz wiary masz jakieś dowody na powyższe?
> :)
>
> Bo ocet i soda:
> CH3COOH + NaHCO3 -> CH3COONa + H2O + CO2
>
> Oprócz wody i dwutlenku węgla otrzymujemy octan sodu E-262, wg PFPŻ jest
> nieszkodliwy.
>
> I tylko tyle.
>
Sodówa!
?
--
XL
|