Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Krążki kalmarów w cieście - jak? Re: Krążki kalmarów w cieście - jak?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Krążki kalmarów w cieście - jak?

« poprzedni post następny post »
Data: 2017-10-15 20:36:42
Temat: Re: Krążki kalmarów w cieście - jak?
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki

W dniu .10.2017 o 19:48 Ziggi <Z...@v...you> pisze:

> On 2017-10-15, Trefniś wrote:
>> W dniu .10.2017 o 16:15 cef <c...@i...pl> pisze:
>>
>>> W dniu 2017-10-15 o 11:25, XL pisze:
>>>
>>>>> Mozna dodac zoltko ale niekoniecznie jak kto woli, ja np lubie dodac
>>>>> sode i chlust octu dla chrupkosci.
>>>> Brzmi przekonująco. Ten ocet to żeby panierka tłuszczu nie chłonęła.
>>>
>>> A jest na to jakieś uzasadnienie?
>>> Że ten ocet wypiera czy blokuje?
>>
>> Ciekawy art. na temat faworków, m. in. na temat zastosowania
>> octu/spirytusu:
>>
>> https://www.kukbuk.com.pl/blogi/tomek-zielke/tomek-t
ropie-faworkow/
>>
>> Chłopak pokusił się o uzasadnienie tego dodatku do faworków, ale też
>> wszystkich innych procesów.
>>
>> Akurat w przepisie, o którym mówimy tutaj, zastosowano ocet i
>> równocześnie
>> sodę - ocet na pewno spowoduje burzliwe wydzielanie CO2. Dzięki temu
>> ciasto będzie pulchne.
>>
>> Ani autor, ani ja, ani ty - nie potrafimy uzasadnić, dlaczego i czy w
>> ogóle ocet powoduje mniejsze chłonięcie tłuszczu. Do faworków sody nie
>> dodajemy, ale w naszym przepisie ocet unieczynni soda...
>>
>
>
> Ocet sprawia ze jest ciasto chrupkie i nie trzeba tak dlugo smazyc w
> oleju, kalamary akurat przegotowane do smacznych nie naleza.

Ale oprócz wiary masz jakieś dowody na powyższe?
:)

Bo ocet i soda:
CH3COOH + NaHCO3 -> CH3COONa + H2O + CO2

Oprócz wody i dwutlenku węgla otrzymujemy octan sodu E-262, wg PFPŻ jest
nieszkodliwy.

I tylko tyle.

--
Trefniś

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
15.10 XL
15.10 Trefniś
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?