Data: 2015-07-14 16:05:03
Temat: Re: Krem do tarty
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-07-14 o 15:22, bbjk pisze:
>
> Budyniowych nie lubię, nie jem, w ogóle nie przepadam za ciastami, ale
> mam w otoczeniu łakomczuchów, więc robię czasem z różnymi kremami i
> nadziewkami.
Ostatnio w ogóle rzadko cokolwiek piekę, ale akurat sezon owocowy, a
tarty to jest to, co lubimy chyba najbardziej.
> Na kruchym dobrze sprawdza się gęste, kwaśne powidło. Gęsta konfitura
> też. Jednak nie łączyłam nigdy powidła, czy konfitury ze świeżymi
> owocami, nie sądzę, by powalało.
Powidło jest dobre np. do ciasta typu pleśniak albo do przekładania
suchych warstw, ale nie pod świeże owoce. Pokłócą się smaki.
> Jeśli lubisz krem budyniowy, to zrób go na dość gęsto, nałóż tuż przed
> podaniem i daj suche, tzn. wytarte do sucha owoce.
Staram się owoce osuszać, ale truskawki... wiadomo.
>
> Psss... maszynka OK.
To super.
Ewa
|