Data: 2001-10-06 23:10:12
Temat: Re: Krojenie biszkoptu
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Julka z BT wrote:
>
> Nie potrafię równo przekroić biszkopty na 3 równe części.
> Próbowałam nożem, nitką ale rozwala mi się.
> Macie na to jakieś swoje sposoby?
> Julka
Upiecz biszkopt wedle mojego przepisu. Gdy kompletnie wystygniety, a
wrecz zimny poloz na plaskim talerzu, tacce, albo podstawce do tortow.
Poloz ten talerz na stole, a pod nim na srodku zakretke od sloika "do
gory nogami. Teraz wez cos ostrego, np. wykalaczke i trzymajac ja w
prawej rece (jesli jestes praworeczna) oprzyj reke na stole i dotknij ta
wykalaczka boku tortu, 1/3 wysokosci od dolu. Trzymaj te reke z
wykalaczka nieruchomo, a lewa reka krec talerz z tortem rysujac tym
samym rowek naokolo gdzie nalezy ciac. Potem zrob drugi, 2/3 wysokosci.
Nastepnie wez noz w prawa reke, i trzymajac go bokiem i plasko, jakbys
chciala komus poderznac gardlo, dopasuj noz do rowka i krec talerzem, az
przetniesz. Wprawni nie musza zarysowywac sobie rowka wykalaczka, moga
od razu wrazic ten noz w biszkopt i krecic talerzem.
oto przepis na bezbledny biszkopt (po raz setny - przepraszam tych,
ktorzy go znaja na pamiec)
Biszkopt, ktory zawsze wychodzi, jesli nic nie zmieni w sposobie przyrzadzenia:
5 bialek
5 zoltek
2/3 szklanki cukru (165 gr)
1 i 1/4 szklanki maki (200gr)
Rozgrzac piec do 180C/350F przez 15 minut lub dluzej.
24-28 cm tortownice wysmarowac maslem i wysypac maka, nie tarta bulka.
Ubic bialka mikserem lub trzepaczka, i gdy srednio ubite, dodac powoli
cukier, ciagle ubijajac, az beda lsniace i geste, jak krem, okolo 2
minut.
Nadal ciagle ubijajac, dodawac po jednym zoltku, miksujac 10 sekund
pomiedzy zoltkami.
Dodac make i delikatnie wymieszac za pomoca lyzki, lopatki czy reka, juz
bez miksera.
Przelac do formy, piec az zloty i troszke zacznie odstawac od brzegow,
35-45 minut. Sprawdzic patyczkiem.
Magdalena Bassett
|