Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: zbigi <z...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kurczak pieczony z ziemniakami - prośba o przepis
Date: Tue, 01 Dec 2009 11:59:38 +0100
Organization: http://onet.pl
Lines: 30
Message-ID: <hf2sug$arj$1@news.onet.pl>
References: <hf2q1q$9b3$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: r3.elektron.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1259665168 11123 85.255.255.43 (1 Dec 2009 10:59:28 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 1 Dec 2009 10:59:28 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.23 (Windows/20090812)
In-Reply-To: <hf2q1q$9b3$1@inews.gazeta.pl>
X-Antivirus: avast! (VPS 091130-1, 2009-11-30), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325569
Ukryj nagłówki
GK pisze:
> Witam,
> Kilkanaście lat temu byłem we Francji ze znajomymi. Na kilka dni
> zatrzymaliśmy się na południu u rodziny jednej z dziewczyn. Uraczono nas
> tam kurczakiem pieczonym z ziemniakami. Tamtego smaku nie zapomnę nigdy,
> był super.
No i dobrze - ale kojarzysz moze, jakie przyprawy dominowaly? Bo to
chyba cale clou problemu? :)
> Kurczak był chyba
> pieczony chyba w żaroodpornym naczyniu albo jakimś specjalnym naczyniu,
> razem z ziemniakami, w sosie jaki powstał z kurczaka, być może coś
> jeszcze dodano. Pamiętam, że całość była soczysta i pachnąca. Może ktoś
> ma jakiś ciekawy przepis na taką potrawę?
Rozbieram kurczaka na czesci pierwsze ;) wrzucam do
rondla/gesiarki/innego naczynia przekladajac z ziemniakami w grubych
plastrach (jak male, to nawet tylko polowki). Do smaku troche pietruchy
(korzenia) i marchwi. Jak mam, to i daje cwiartke selera. No i
oczywiscie cebula w talarkach.
Calosc obsypuje duuuza iloscia czosnku i naci pietruszki i wrzucam do
piekarnika na jakas godzine. A raczej wrzucalem, gdy mialem piekarnik -
teraz wstawiam do prodiza i stawiam jeszcze na piecu.
Od tego mozesz zaczac i eksperymentowac dodajac inne przyprawy lub
ujmujac zbedne twoim zdaniem dodatki :)
Oczywiscie calosc troszke sole i porzadnie pieprze. Pieprzem, znaczy
sie, posypuje ;)
--
zbigi (i stopka zastepcza;))
|