Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!diablo.thepl
anet.net!news.theplanet.net!newspost.theplanet.net!not-for-mail
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kurczak z sosie curry - czy ktos zna przepis
Date: Tue, 12 Jun 2001 19:24:18 +0100
Organization: Home
Lines: 57
Message-ID: <6...@4...com>
References: <s...@l...local> <9g5iht$lpg$1@news.onet.pl>
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
NNTP-Posting-Host: modem-930.woodpecker.dialup.pol.co.uk
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news5.svr.pol.co.uk 992370712 30283 62.137.159.162 (12 Jun 2001 18:31:52
GMT)
NNTP-Posting-Date: 12 Jun 2001 18:31:52 GMT
X-Complaints-To: a...@t...net
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:54770
Ukryj nagłówki
no dobra...
sa dwie wersje. jedna, ktora uzywa kurczaka uprzednio ugotowanego
i wersja, w ktorej korczak wystepuje usmazony w malych kawalkach.
I taK
obsmazyc cebule i jablko, zaprozyc (nie prukac lub purkac, tylko
obficie posypac!) maka i proszkiem curry (dowolnej mocy, ale na
wlasne ryzyko - idzie od "mild" do "madras"/"vindaloo" (to te, od
ktorych gorna czesc czaszki z sykiem i sila startuje jak rakieta,
natomiast drugi koniec czlowieka cierpi nazajutrz...ale to na
marginesie...)
jak juz sie zasmazka posmazy, to dolac wywaru z w/w kurczaka,
zeby byl sos gesty. Dodac: rodzynek, pasty pomidorowej, kawalek
cytryny, moze byc plasterek, dodaje pieknego posmaku, moga byc
obsmazone pieczarki (moga byc od poczatku, z ta zasmazka). Cukier
(najlepiej bardzo ciemny, z trzciny, ale to nie grzech dac
zwykly), sol, dobry bylby chutney, z mango. Niech to sie podusi z
pol godziny. I tearz tak - zapomnialam powiedziec, zeby ugotowany
kurczak byl troche twardy, bo inaczej w duszeniu sie rozciapa na
farfocle. Cos sie od kurczaka nie odczepie, juz widze... pokroic
gada na male kawalki i dorzucic do sosu, ktory powinien miec
piekny brazowo-zlotawy kolor i byc porzadnie gesty. Niech sie
podusi.
Potrawa powinna byc mocno, no, ze tak powiem, pieprzna, znaczy
trza miec pwio pod reka.
Ukladac kupe ryzu na talezu, zrobic dolek, nawrzucac kurczaka w
sosie. podawac z nastepnym mango chutney, popodomami.
Jesli kurczak jest usmazony, to on najpierw i potem w tym samym
tluszczu smazyc cebule itp, dodac go mozna wczesniej, ale wtedy
klopot z wywzrem do sosou - tu zostawiam Wam d wyboru!
w w wersji zachodnio-afrykanskiej potrawa, jak dotad, wyglada tak
samo. Roznica w dodatkach. Nalezy miec duzo malych talerzykow..na
nich:
pomidory w czastki, ogorek - tak samo, papryka - tak samo, cebula
- posiekana na malizne, orzeszki ziemne nie solone, pomarancza,
grapefruit - obrane, w czastki, czastki na 1/2 lub 1/3, banany -
w plasterki, jajko na twardo - w osemki, kokos - najlepszy swiezy
starty za pomoca obieraczki do kartofli. I to chyba wszystko.
Kazdy sobie dobiera, co chce. Urok jest w polaczeniu smakow!
Krysia
P.S. Mozna uzyc krewetek, lub jarzyn zamiast kurczaka. Jak kto
odwazny to i wolowine
>> Czy ktos zna przepis na Kuzrczaka w sosie curry?
>
>Kiedyś o to prosiłam i nikt się nie odezwał...;-(
>Może teraz... Ja też proszę... Tylko o taki sprawdzony przepis...
>Joanna
>http://jduszczynska.republika.pl
>
K.T. - starannie opakowana
|