Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Lasagne, Risotto Re: Lasagne, Risotto

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Lasagne, Risotto

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.p
l!niusy.onet.pl
From: w...@p...onet.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Lasagne, Risotto
Date: 9 Jun 2003 12:44:19 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 94
Message-ID: <5...@n...onet.pl>
References: <bc1j3l$4ej$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1055155459 25481 192.168.240.245 (9 Jun 2003 10:44:19 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Jun 2003 10:44:19 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 62.233.233.58, 213.180.130.12
X-User-Agent: Mozilla/4.7 [pl] (Win98; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:159301
Ukryj nagłówki

>
> Użytkownik <w...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:5...@n...onet.pl...
> > > Czesc
> > >
> > > Jaki jest najlepszy sposób na podgrzanie lasagne i risotto?
> > >
> > > Pozdrawiam
> > > Tango
> > >
> > >
> > >
> >
> > Witam!
> >
> > Jesli chodzi o lasagne to proponuje po prostu wsadzić ją ponownie do
> > średnio nagrzanego piekarnika, ewentualnie skrapiając nieznacznie bulionem
> i
> > podgrzać jedynie trochę tak aby była ciepła, a nie gorąca. Po pierwsze
> > zapobiegnie to przeschnięciu, a po drugie jej smak bedzie jeszcze bardziej
> > wyrazisty przy umiarkowanej ciepłocie i po przegryzieniu (rozumiem, ze
> byla
> > robiona np. wczoraj lub przedwczoraj), kiedy to smaki kapitalnie się
> > równoważą... Umiarkowana ciepłota przy upałach za oknem jak znalazł :-)
> >
> > W kwestii risotto zmuszony jestem upewnić się i zapytać, czy na pewno obaj
> mamy
> > tu na mysli risotto popełnione zgodnie z włoskimi zasadami. Czyli ryż
> > np. arborio, wstępnie podsmażony na oliwie i z dodawanym stopniowo
> bulionem,
> > winem... i ewentualnymi dodatkami. Jesli tak jest to proponuje odgrzac go
> na tej
> > samej patelni (naczyniu) dodając uprzednio odrobinę bulionu takiego jaki
> był
> > wchłaniany przez ryż. Proszę to podgrzać także króciutko delikatnie
> mieszjąc,
> > tak aby nie rozmiękł i dalej był w miare mozliwosci lekko twardawy (choc
> po
> > przelezeniu calej doby raczej o to trudno).
> >
> > Niestety w pojeciu wiekszosci Polaków risotto to przekladaniec
> ryżowo-jakiś tam
> > i zapiekany. Jesli to ma Pan na mysli to po prostu tez chwile podpiec tak
> zeby
> > byl cieply a nie gorący, jak sądzę...
> >
> > Pozdrawiam
> > Wok
> >
> > --
> > Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
>
> Witam
>
> Niezmiernie gorąco dziękuje za informację. Risotto robię zgodnie z włoskimi
> zasadami (oczywiście czosnek i cebula na oliwie i dalej jak Pan pisał z tym
> że zamiast bulionu daje rosół z kurczaka, wino półwytrawne czerwone lub
> białe).
>
> Widze że Pan jest zorientowany. Chciałbym trochę urozmaicić risotto
> podstawowe. Dodaje kawałki piersi z kurczaka i czerwoną paprykę. Mam
> pytanie. Czy czerwona papryka nie jest trochę za słodka do risotto? Jakie
> warzywa by Pan widział?
>
> Mam obawy, że lasagne w środku może być chłodne. Co Pan na to?
>
> Pozdrawiam
>
> Tango
>
>
>

Dzien dobry Panu,

Czerwona papryka absolutnie nie jest za slodka do risotta. Dodawana przez
Wlochów cukinia jest podobnie słodka, o czym zresztą kiedyś wspomniał gdzieś
Piotr Bikont (skądinąd znający się na dobrej kuchni). Prosze koniecznie
spróbować z tą cukinią i półsłodkim białym winem wespół z bulionem fifty-fifty -
rewelacja! W razie zainteresowania umieszcze tu dokladny przepis za P.
Bikontem, jest tam jeszcze dodawana slodka smietanka i parmezan. Swoją drogą
nigdzie absolutnie nie jest powiedziane, ze risotto ma byc pikantne czy tez
półpikantne. Może być zdecydowanie łagodne, by nie rzec słodkawe... O dodawaniu
wina takze wczoraj wspominalem w odpowiedzi na post Agatki.

Cóż-podgrzewac chyba nieco dłużej... :)

Serdecznie pozdrawiam

Wok
Gdańsk

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
09.06 walkie!
09.06 w...@p...onet.pl
09.06 walkie!
09.06 Tango
10.06 w...@p...onet.pl
10.06 w...@p...onet.pl
11.06 Manatka
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem