Data: 2017-08-03 17:00:39
Temat: Re: Lody domowe
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
>
> http://www.poracoszjesc.pl/2013/05/najlepsze-domowe-
lody-waniliowe-bez.html
>
> Wyśmienite! Można dostosować przepis do wielu smaków.
Surowe jajka? Nie radzę.
Parzenie skorupek? - przecież to WCALE nie zabezpiecza przed salmonellą!!!
Jeśli kura jest zarażona salmonellą, to jajo zakażone jest już wewnątrz
kury, w całym cyklu jego dojrzewania, czyli jeszcze PRZED wytworzeniem się
skorupki! Salmonella będzie wewnątrz jaja i nic tu nie pomoże sparzenie go
z wierzchu :-(
Ale jest sposób, by się uchronić przed przykrymi konsekwencjami
ewentualnego zakażenia jaj - wystarczy całe jaja, tj. bez oddzielania
żółtek od białek, ubić w misce na parze, z cukrem, do uzyskania puszystej ,
żółtawej masy. Po ostudzeniu używamy jej do lodów.
|