Data: 2017-08-18 18:42:23
Temat: Re: Lody domowe
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Anai <a...@g...pl> wrote:
> W dniu 2017-07-22 o 20:52, Trefniś pisze:
>> Cześć!
>>
>> To oczywiście będzie banalny i znany przepis.
>>
>> Sporo osób lody kojarzy z koniecznością posiadania maszynki do lodów.
>> Albo przynajmniej z wielokrotnym, ręcznym mieszaniem mrożonej masy.
>>
>> Przy tego rodzaju przepisach to wszystko jest zbędne.
>> Masę wkładamy do pojemniczka, umieszczamy w zamrażalniku i zapominamy na
>> kilka godzin.
>> Robiłem wielokrotnie i w smakach, których w sklepach i lodziarniach nie
>> uświadczy się łatwo.
>>
>> "Najlepsze domowe lody waniliowe. Bez mieszania, bez maszynki!":
>>
>> http://www.poracoszjesc.pl/2013/05/najlepsze-domowe-
lody-waniliowe-bez.html
>>
>> Wyśmienite! Można dostosować przepis do wielu smaków.
>> Właśnie mrożą się u mnie jagodowe!
>>
> Ja robiłam takie:
>
> 1/2 kg świeżych truskawek lub innych owoców
> 1 puszka kondensowanego mleka słodzonego (ok. 500g)
> 2 małe lub jedno duże opakowanie serka mascarpone
> lub gęstego jogurtu (np. greckiego)
> 1 op. (200ml) śmietanki kremówki 36%
> albo jeszcze lepiej 42% (ubija się ekspresowo)
> aromat waniliowy, śmietankowy albo inny pasujący do wybranych owoców.
>
> Owoce umyć i zblendować na mus. Jeśli kogoś pestki kłują w zęby -
> przetrzeć przez gęste sitko.
> Mleko kondensowane (uprzednio mocno schłodzone) ubijać na najwyższych
> obrotach miksera około 10 minut. To samo zrobić ze śmietanką, tylko nie
> sugerować się czasem a raczej jej stanem ;)
> Zmiksować mascarpone (jogurt) z owocami, po czym kolejno dodawać mleko i
> śmietankę delikatnie mieszając (łyżką). Przełożyć do pojemnika w którym
> będą się mrozić (musi być nieco większy) i włożyć do zamrażalnika. Po
> godzinie wyjąć, zmiksować i znów włożyć do zamrażalnika. Po kolejnej
> godzinie czynności powtórzyć.
> Wychodzą naprawdę pyszne...
>
Strasznie dużo zabiegów i surowców. Moje (z zamrożonych owoców miksowanych
wprost ze śmietaną tortową) są bezzabiegowe, natychmiastowe, aksamitne i
przepyszne.
|