Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neost
rada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:wnsDvk8RExpz7rIRNHWPXD0Cy6E=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <599718ef$0$654$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Lody domowe
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<on747k$vji$1@mx1.internetia.pl>
Date: 18 Aug 2017 16:42:23 GMT
Lines: 49
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.163.49
X-Trace: 1503074543 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 654 79.185.163.49:50318
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:377647
Ukryj nagłówki
Anai <a...@g...pl> wrote:
> W dniu 2017-07-22 o 20:52, Trefniś pisze:
>> Cześć!
>>
>> To oczywiście będzie banalny i znany przepis.
>>
>> Sporo osób lody kojarzy z koniecznością posiadania maszynki do lodów.
>> Albo przynajmniej z wielokrotnym, ręcznym mieszaniem mrożonej masy.
>>
>> Przy tego rodzaju przepisach to wszystko jest zbędne.
>> Masę wkładamy do pojemniczka, umieszczamy w zamrażalniku i zapominamy na
>> kilka godzin.
>> Robiłem wielokrotnie i w smakach, których w sklepach i lodziarniach nie
>> uświadczy się łatwo.
>>
>> "Najlepsze domowe lody waniliowe. Bez mieszania, bez maszynki!":
>>
>> http://www.poracoszjesc.pl/2013/05/najlepsze-domowe-
lody-waniliowe-bez.html
>>
>> Wyśmienite! Można dostosować przepis do wielu smaków.
>> Właśnie mrożą się u mnie jagodowe!
>>
> Ja robiłam takie:
>
> 1/2 kg świeżych truskawek lub innych owoców
> 1 puszka kondensowanego mleka słodzonego (ok. 500g)
> 2 małe lub jedno duże opakowanie serka mascarpone
> lub gęstego jogurtu (np. greckiego)
> 1 op. (200ml) śmietanki kremówki 36%
> albo jeszcze lepiej 42% (ubija się ekspresowo)
> aromat waniliowy, śmietankowy albo inny pasujący do wybranych owoców.
>
> Owoce umyć i zblendować na mus. Jeśli kogoś pestki kłują w zęby -
> przetrzeć przez gęste sitko.
> Mleko kondensowane (uprzednio mocno schłodzone) ubijać na najwyższych
> obrotach miksera około 10 minut. To samo zrobić ze śmietanką, tylko nie
> sugerować się czasem a raczej jej stanem ;)
> Zmiksować mascarpone (jogurt) z owocami, po czym kolejno dodawać mleko i
> śmietankę delikatnie mieszając (łyżką). Przełożyć do pojemnika w którym
> będą się mrozić (musi być nieco większy) i włożyć do zamrażalnika. Po
> godzinie wyjąć, zmiksować i znów włożyć do zamrażalnika. Po kolejnej
> godzinie czynności powtórzyć.
> Wychodzą naprawdę pyszne...
>
Strasznie dużo zabiegów i surowców. Moje (z zamrożonych owoców miksowanych
wprost ze śmietaną tortową) są bezzabiegowe, natychmiastowe, aksamitne i
przepyszne.
|