Data: 2017-09-06 07:57:17
Temat: Re: Lody domowe
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 04.09.2017 o 16:42, Trefniś pisze:
> W dniu .09.2017 o 22:06 FEniks <x...@p...fm> pisze:
>
>>
>> To nawet nie tyle o czekanie chodziło, co walkę o to, czy
>> teoretycznie ma prawo działać to, co działa praktycznie. ;)
>
> Nadal umyka nam (?) sedno problemu :)
>
> Nikt nie wątpi, że masz mocne zęby i będziesz, jak Ikselka, zawsze
> chwaliła swoje potrawy.
A to akurat nieprawda. Osobiście przyznawałam się tutaj kilkakrotnie do
swoich porażek.
>
> Właściwie jest doskonale obojętne, czy dodasz tę sodę przed
> dojrzewaniem, czy ją zupełnie pominiesz. Piernik będzie miał tę samą
> twardość
W przypadku owego piernika była to miękkość i puszystość.
> , wypracowaną przez procesy enzymatyczne.
> Jeśli w ogóle nie dodamy sody, piernik będzie najbardziej staropolski,
> bo chemiczne środki spulchniające są w polskiej kuchni stosowane od
> niedawna.
Mnie to właściwie bardziej zależy na tym, żeby było smacznie, nie
starodawnie.
Ewa
|