Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia MIOD dlaczego sie krystalizuje Re: MIOD dlaczego sie krystalizuje

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: MIOD dlaczego sie krystalizuje

« poprzedni post
Data: 2004-06-15 08:04:23
Temat: Re: MIOD dlaczego sie krystalizuje
Od: "Gusiek" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki


Użytkownik "Izabela Sowula" <i...@N...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:calku3$1aj$1@inews.gazeta.pl...
> Gusiek <a...@p...onet.pl> napisał(a):
>
> >
> > Użytkownik "Izabela Sowula" <i...@N...gazeta.pl> napisał w
> > wiadomości news:caiseg$e13$1@inews.gazeta.pl...
> > > > I co? Ta woda krystalizuje??? :)))
> > > niestety nie pamietam dokladnie biochemiczno-fizycznego wytlumaczenia
ale
> > na
> > > pewno w kazdej ksiazce pszczelarskiej mozna o tym poczytac (niestety
nie
> > mam
> > > zadnej w domu)
> > > > Miód zbyt wcześnie "wyciągniety" z ula jest po prostu rzadki.
> > > i jak sie zsiada to sie zcukrza, bo nie zdazayl dojrzec w ulu
> >
> > A co to znaczy zcukrza? Cukier się tworzy?
> > Wybacz, ale to nieprawda, co piszesz...
> > Pozdrawiam, Agata
> dokladnie tak - niedojrzaly miod przelany do sloikow zcukrza sie - moze
nigdy
> tego nie widzialacs - ja tak
>
> czyzbys twierdzila,ze to nieprawda iz miod zbyt wczesnie wyciagniety z ula
ma
> za duzo wody?

Po pierwsze miód nie zcukrza się(czy raczej scukrza) tylko krystalizuje i
nie zsiada się (zsiada się mleko).
Nieprawdą jest to co piszesz na temat krystalizacji miodu.
Na DOJRZEWANIE miodu składa sie odparowywanie wody, dodawanie substancji
własnych pszczół i przemiany CHEMICZNE zachodzace w miodzie. Nie ma to
związku z krystalizacją miodu. KRYSTALIZACJA to proces FIZYCZNY, nie
zmieniający w żaden sposób właściwości miodu. Krystalizują cukry - glukoza
krystalizuje szybko, fruktoza krystalizuje wolno. Taki miód, który
krystalizuje szybko, zawiera glukozę (np. rzepakowy), jeśli skrystalizuje
cały, znczy to że zawiera większość glukozy. Jeśli krystalizuje częściowo,
to jest to miód mieszany i podczas krystalizacji wydzielaja sie dwie
frakcje: płynna - fruktozowa i stała - glukozowa. Jesłi długo nie
krystalizuje, to oznacza to, że jest to miód ze znaczną przewagą fruktozy
(np. akacjowy).
Krystalizacja jest procesem naturalnym i NIE świadczy o niedojrzałości lub
zafałszowaniu miodu. Prędzej o nieuczciwych praktykach może świadczyć
długotrwały brak krystalizacji, bo o ile nie będzie to miód fruktozowy,
można wtedy ewentualnie przypuszczać, że został on poddany obróbce
termicznej, czyli podgrzaniu w celu ponownego przeprowadzenia w stan płynny
i zatrzymania krystalizacji.
W procesie takim ulegają zniszczeniu (rozkładowi) enzymy i inne substancje
świadczące o wartości miodu.
Innymi słowy: Wszelkie twierdzenia o krystalizacji miodu jako oznace jego
obniżonej wartości są nieprawdziwe.
Pozdrawiam, Agata



 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
15.06 Izabela Sowula
16.06 Gusiek
16.06 Izabela Sowula
19.06 Boguslaw kempny
20.06 Gusiek
21.06 Izabela Sowula
23.06 Boguslaw kempny
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Sztuka Edukacji wer. 6462
Próbna wiadomość
Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6