Data: 2006-02-27 14:49:53
Temat: Re: MSG (glutaminian sodu)
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "notujaca" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
news:C028ABEA.1CC1%notujaca@gazeta.pl...
> in article dtuq7r$lbu$...@a...news.tpi.pl, flower at f...@w...pl
> wrote on 27/02/2006 13:11:
>
>>> OT: Jesli masz czas, możesz przyrządzić własne kostki rosołowe, z
>>> naturalnych składników. W XIX wieku było to popularne.
>>
>> ?
>> A jak to się robi?
>
> Przypomina mi się historia, którą usłyszałam w podstawówce na wycieczce
> szkolnej na Zamku Królewskim w Warszawie - że bodajże królowi
> Poniatowskiemu
> na śniadanie podawano zawsze filiżaneczkę bulionu, który był
> skondensowanym
> wywarem osiągniętym po dobie gotowania jakichś olbrzymich ilości mięsa.
> Teraz by mu można kostkę rozpuścić :-) Ale pewnie takie domowe kostki się
> jakoś tak robi?
mniej więcej, tylko że jest to wygotowane do tego stopnia, że robi sie
twarde
dokładny przepis - jak zwykle mam w domu
DJD
|