Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: MUSZE...
Date: Tue, 19 Jun 2007 19:17:02 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <f59339$o6b$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <f58cpk$5jg$1@nemesis.news.tpi.pl>
<1...@k...googlegroups.com>
<f58j5p$jm$1@nemesis.news.tpi.pl> <f58jbv$d8j$1@atlantis.news.tpi.pl>
<f58k2k$44f$1@nemesis.news.tpi.pl> <f58k6k$4nj$1@nemesis.news.tpi.pl>
<f58l1u$no3$1@atlantis.news.tpi.pl> <f58t6q$8nc$1@nemesis.news.tpi.pl>
<f58t23$hf$1@atlantis.news.tpi.pl> <f58vii$abf$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abcx86.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1182273450 24779 83.6.239.86 (19 Jun 2007 17:17:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 19 Jun 2007 17:17:30 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000750-2, 2007-06-19), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:297974
Ukryj nagłówki
"Jacek5" <j...@i...pl> wrote in message
news:f58vii$abf$1@atlantis.news.tpi.pl...
> >> > He..he, nie jestem żydem Neko. Dobrze wiesz. Mam dobry humor więc cię
> > nie
> >> > opieprzę.
> >> > Jestem Polakiem, Słowianinem i katolikiem.
> >>
> >> Z tego wynikałoby, że nie jadasz ślimaków? :-D
> >> Żałuj!
> >>
> >> (Takich prosto nazbieranych w ogródku... posolić, żeby same
powychodziły
> > ze
> >> swoich domków.
> >> Następnie usmażyć na masełku z zieloną pietruszką...)
> >
> > E tam, nie tak się przyrządza - jadasz z kupami?
>
> Przyznam się, że przyrządzili je moi znajomi z Francji. Nazbierali
> ślimaczków i przygotowali z nich potrawę.
> Przyglądałem się kątem oka. Zapamiętałem, że nacierali solą na samym
> początku...
> Dokładnie nie przyglądałem się całemu procesowi, czy kupy usuwali w jakiś
> sposób.
> Zaufałem im. W każdym bądź razie smakowały mi ślimaczki.
>
> A jak Ty przyrządzasz?
> I w jaki sposób wyciskasz kupy ze ślimaczków?
Wrzucasz do gara z zakwaszoną octem i posoloną wodą i przykrywasz pokrywką
aby nie uciekły - łykają te wodę i pozbywają się zawartości jelita. Po dwóch
godzinach (albo na drugi dzień) płuczesz - można szczoteczką wyszorować
skorupki i wrzucasz na wrzątek. Wydłubujesz je ze skorupek, usuwasz czarny
koniec i wrzucasz do sosu np cebulowo-śmietanowego, koperkowego,
agrestowego, miętowego i podduszasz. Można też zrobić rodzaj farszu i
skorupki nadziewać - podając na stół "ślimaki w kokilkach"...
|