Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!feeder.erje.net
!1.eu.feeder.erje.net!news.unit0.net!enother.net!enother.net!enother.net!peer04
.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrad
a.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada
.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Majonez
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <584a98f4$0$15191$65785112@news.neostrada.pl>
<o2jn99$367$1@usenet.news.interia.pl>
<58514535$0$644$65785112@news.neostrada.pl>
<o2s2lh$c8b$1@usenet.news.interia.pl>
Date: Wed, 14 Dec 2016 22:10:11 +0100
Message-ID: <1n80l5tb84z8n$.1usao8hb0x5u4$.dlg@40tude.net>
X-Antivirus: avast! (VPS 161214-2, 2016-12-14), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Lines: 46
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.249.37
X-Trace: 1481749810 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 5156 79.185.249.37:50101
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3154
X-Received-Body-CRC: 16284537
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:374965
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 14 Dec 2016 19:22:34 +0100, Stokrotka napisał(a):
>>> Potwierdzam: końcuwa " a la blender" do zwykłego miksera doskonale nadaje
>>> się do robienia majonezu.
>>>
>>
>> Majonezu nie robię, bo nie ma sensu, skoro mogę kupić bardzo dobry jak ten
>> jedyny prawdziwy. Robię tylko winegret - owszem, super się robi. Majonez
>> kupuję - tylko i wyłącznie Kielecki, bo pyszny i naprawdę bez konserwantów
>> i gumowatych dodatków. Tak, jawnie reklamuję i polecam majonez Kielecki!
>>
>
> Dziwne: serek robisz sama,
Nie "serek" (serek to mi robi pani Baba, bo i tak robi, to co się będę),
tylko sery - właśnie jemy własny 3-miesięczny manchego (zdjęcie wkrótce).
Goudę skończyliśmy, ale nowa dojrzewa. P o e z j a !
> wędliny, pszetwory, wina....
> A majonezu pełnego usztywniaczy, octu , farb itp nie robisz?
A po co, kiedy wiem z pierwszej ręki (córka - biotechnolog, czasowo obecna
w Społem Kielce), że na tym obrazku to czysta prawda?
http://x3.cdn03.imgwykop.pl/c3201142/comment_Bq9Yh8O
8E5fSoO0H0osyIHzs0IbZR0nw.jpg
Okres przydatności dosyć długi, ale dlatego, że produkt jest pakowany w
atmosferze ochronnej - i to też prawda przez moją córkę naocznie
potwierdzona.
Widzisz tam gdzieś barwniki, konserwanty, zagęstniki, gumy guar i te inne
swiństwa obecne w majonezach innych firm? Tylko Kielecki w całej Polsce nie
ma konserwantów.
Przecież dokładnie tych samych składników użyłabym sama. Co masz do octu? -
ocet to nic złego, byle z umiarem. A już kielecki ocet to samo zdrowie - od
przedwojnia produkowany metodą tradycyjną w kolumnach fermentacyjnych na
bukowych wiórach, a nie z rozcieńczanej esencji octowej z beczki. A jaki
smak i aromat ma cudny! Gdyby nagle przestali go wytwarzać, to nie ma dla
mnie innego octu, koniec. Kup kiedyś, jeśli będzie okazja, i porównaj z tym
marki Tesco choćby. Niebo a ziemia. Kieleckim nawet polewamy sobie galaretę
(zimne nóżki) - i jest świetną przyprawą, wzbogaca smak i zapach, a nie
tylko zakwasza. Różnica taka, jak między sokiem cytrynowym a roztworem
kwasu cytrynowego. Czyli kardynalna.
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus
|