Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Majonez domowy z żółtkiem na twardo
Date: Sun, 21 Dec 2014 22:47:20 +0100
Organization: private
Lines: 84
Message-ID: <o...@t...home>
References: <s...@d...example.net>
<9kntwfmdyoay$.1vbetzy9ms55m$.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
<12glpip6uxm2p$.1cn61scljippx.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: dynamic-78-8-14-233.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1419198454 21863 78.8.14.233 (21 Dec 2014 21:47:34
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 21 Dec 2014 21:47:34 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:359988
Ukryj nagłówki
W dniu .12.2014 o 21:19 XL <i...@g...pl> pisze:
> Dnia Sun, 21 Dec 2014 21:06:22 +0100, Trefniś napisał(a):
>
>> W dniu .12.2014 o 20:30 XL <i...@g...pl> pisze:
>>
>>> Dnia 21 Dec 2014 19:16:35 GMT, tomjas napisał(a):
>>>
>>>> Witam.
>>>>
>>>> Majonez domowy to nie problem. Ale wyczytałem jakiś czas temu, że
>>>> dodatek żółtek na twardo znacznie podnosi jakość smakową majonezu.
>>>> Majonez kręcę ręcznie rózgą. Obawiam się, że jak dodam żółtko
>>>> ugotowane
>>>> na twardo to się nie rozetrze i będą grudki. Ktoś ma jakieś
>>>> doświadczenia z dodawaniem ugotowanego żółtka do majonezu?
>>>>
>>>> Z góry dzięki i pozdrawiam.
>>>
>>> Przetrzyj przez drobne sitko lub zmiksuj z małą ilością oleju/oliwy -
>>> dopiero potem dodaj do majonezu.
>>
>> Zastanawiam się, jak żółtko na twardo może polepszyć smak majonezu?
>> Oczywiście każdy ma swoje gusta, ale surowe żółtko jest znacznie
>> smaczniejsze od tego na twardo!
>
>
> Zależy, które do czego. Jednak gotowane jak najbardziej poprawia majonez
> (nadaje lekkość i puszystość), oczywiście dodane do tradycyjnie
> kręconego z
> surowych :-)
Podnosił _wyłącznie_ kwestię smaku przecież!
Na konsystencję majonezu ma wpływ wiele czynników, poza tym każdy ma swoje
typy w tym względzie.
W zależności od zastosowania - też raz wolimy delikatny, innym razem
sztywny!
Natomiast _smak_ żółtka przed i po ugotowaniu jest całkowicie różny i ja
to wyczuwam natychmiast!
Poza tym - pisałem _wyrażnie_ "zastanawiam się", oraz "każdy ma swoje
gusta",
więc taki agresywny atak na mnie wiele mówi o jakości grupy.
To chyba miejsce nie dla mnie!
Trzeba być pozbawionym smaku osobnikiem zdolnym do spalenia wrzątku, żeby
posolenie kogla mogla uważać za coś niespotykanego, czy nawet błędnego...
Pokolenie Fuck - Donaldsa...
Żegnam grupę - ja tu się niczego nie nauczę, a frustratów staram się
unikać!
A już na pewno nie będę się dzielił swoimi doświadczeniami!
EOT
--
Trefniś
|