Data: 2014-12-21 22:47:20
Temat: Re: Majonez domowy z żółtkiem na twardo
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .12.2014 o 21:19 XL <i...@g...pl> pisze:
> Dnia Sun, 21 Dec 2014 21:06:22 +0100, Trefniś napisał(a):
>
>> W dniu .12.2014 o 20:30 XL <i...@g...pl> pisze:
>>
>>> Dnia 21 Dec 2014 19:16:35 GMT, tomjas napisał(a):
>>>
>>>> Witam.
>>>>
>>>> Majonez domowy to nie problem. Ale wyczytałem jakiś czas temu, że
>>>> dodatek żółtek na twardo znacznie podnosi jakość smakową majonezu.
>>>> Majonez kręcę ręcznie rózgą. Obawiam się, że jak dodam żółtko
>>>> ugotowane
>>>> na twardo to się nie rozetrze i będą grudki. Ktoś ma jakieś
>>>> doświadczenia z dodawaniem ugotowanego żółtka do majonezu?
>>>>
>>>> Z góry dzięki i pozdrawiam.
>>>
>>> Przetrzyj przez drobne sitko lub zmiksuj z małą ilością oleju/oliwy -
>>> dopiero potem dodaj do majonezu.
>>
>> Zastanawiam się, jak żółtko na twardo może polepszyć smak majonezu?
>> Oczywiście każdy ma swoje gusta, ale surowe żółtko jest znacznie
>> smaczniejsze od tego na twardo!
>
>
> Zależy, które do czego. Jednak gotowane jak najbardziej poprawia majonez
> (nadaje lekkość i puszystość), oczywiście dodane do tradycyjnie
> kręconego z
> surowych :-)
Podnosił _wyłącznie_ kwestię smaku przecież!
Na konsystencję majonezu ma wpływ wiele czynników, poza tym każdy ma swoje
typy w tym względzie.
W zależności od zastosowania - też raz wolimy delikatny, innym razem
sztywny!
Natomiast _smak_ żółtka przed i po ugotowaniu jest całkowicie różny i ja
to wyczuwam natychmiast!
Poza tym - pisałem _wyrażnie_ "zastanawiam się", oraz "każdy ma swoje
gusta",
więc taki agresywny atak na mnie wiele mówi o jakości grupy.
To chyba miejsce nie dla mnie!
Trzeba być pozbawionym smaku osobnikiem zdolnym do spalenia wrzątku, żeby
posolenie kogla mogla uważać za coś niespotykanego, czy nawet błędnego...
Pokolenie Fuck - Donaldsa...
Żegnam grupę - ja tu się niczego nie nauczę, a frustratów staram się
unikać!
A już na pewno nie będę się dzielił swoimi doświadczeniami!
EOT
--
Trefniś
|