Data: 2004-03-22 08:41:46
Temat: Re: Majonez (pyt)
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ewa (siostra Ani) N. wrote:
> Le lundi 22 mars 2004 ŕ 09:07:44, Anna Ladorucka a écrit :
>
>> Z tego co wiem, kwas dziala jako katalizator podczas wytwarzania
>> majonezu. Byc moze bez kwasu to sie uda (nie wiem napewno) ale trwac
>> bedzie dluzej. A moze poprostu bedzie sie warzyc?
>
> Ta role spelnia juz musztarda (sklad : ocet + gorczyca). Dlatego mozna
> zrobic majonez bez cytryny, ale nie mozna bez cytryny *i* bez
> musztardy (lub zastepczo bez jakiegos innego kwasnego skladnika)
No tak, dlatego napisalam "kwas", przy czym musztarda to jeden z mozliwych
skladnikow majonezu. Jaja, olej, kwas.
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
|