Data: 2014-01-16 00:52:33
Temat: Re: Majonez - pytanie do grupowych specjalistów ;)
Od: Anai <a...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 15.01.2014 21:25, Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 15 Jan 2014 20:58:13 +0100, Stokrotka napisał(a):
>> Jak się miesza musztardę, bez jaja z oliwą lub olejem, to wystarczy odczekać
>> dłużej (kilka godzin) i się rozwarstwi samo.
Akurat musztardy to nie trzeba z niczym mieszać, żeby się rozwarstwiła :D
>
> Wiesz, emulsje trwałe trudno rozdzielić, niestety. Nie wiem, co to za pani
> nauczycielka, co to dziecku w szkole zadała.
Pani nauczycielka od chemii w liceum :)
> Skłonna byłabym jednak popróbować tego wirowania, bo nie wiem, JAK trwałą emulsją
jest majonez,
> być może wirówka laboratoryjna jednak da radę...
Spytałam tutaj, bo odniosłam wrażenie, że chodzi o coś prostego, o
odpowiedź w stylu - dodaj wody, albo więcej oleju itd.itp - nie sądzę,
żeby wymagała odpowiedzi popartej zaawansowanym technicznie i raczej
niemożliwym do wykonania w warunkach domowych doświadczeniem ;)
--
Pozdrówki
Anai
*** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk: http://kuchniaanai.blogspot.com/ ***
~*~ Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *
http://annamagdalenape.deviantart.com/gallery/ ~*~
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na
niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca. (S.
Hawking)
|