Data: 2014-01-15 21:25:20
Temat: Re: Majonez - pytanie do grupowych specjalistów ;)
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 15 Jan 2014 20:58:13 +0100, Stokrotka napisał(a):
>>> Specjalistą nie jestem, ale spróbowałabym go podgrzać (o ile to domowy
>>> majonez). Może żółtko się zetnie, a olej zostanie?
>>
>> Piekłam paleczki z kurczaka w majonezie, nic się nie oddzieliło. Prawie.
>
> Też bym powoli podgżała, pieczenie to co innego, bo jajo szybko się zetnie,
> a jak powili podgżejesz to może się rozwarstwi nim się zetnie.
>
> Jak się miesza musztardę, bez jaja z oliwą lub olejem, to wystarczy odczekać
> dłużej (kilka godzin) i się rozwarstwi samo.
Wiesz, emulsje trwałe trudno rozdzielić, niestety. Nie wiem, co to za pani
nauczycielka, co to dziecku w szkole zadała. Skłonna byłabym jednak
popróbować tego wirowania, bo nie wiem, JAK trwałą emulsją jest majonez,
być może wirówka laboratoryjna jednak da radę... Emulgatorem w PRAWDZIWYM
majonezie jest lecytyna zawarta w żółtkach jaj kurzych, działająca na olej
w towarzystwie wodnego roztworu octu lub kwasu cytrynowego. Teoretycznie
gdyby nagle usunąć kwas z emulsji albo lecytynę czyli emulgator, to olej
oddzieliłby się od wody i pozostałych składników...? No ale jak to zrobić
to ja nie wiem.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
|