Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Maliny na surowo na zimę (bez mrożenia) Re: Maliny na surowo na zimę (bez mrożenia)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Maliny na surowo na zimę (bez mrożenia)

« poprzedni post następny post »
Data: 2014-07-24 18:36:45
Temat: Re: Maliny na surowo na zimę (bez mrożenia)
Od: ikselk%g...@g...com
Pokaż wszystkie nagłówki

W dniu czwartek, 24 lipca 2014 18:23:37 UTC+2 użytkownik Stokrotka napisał:
> > Sk�ad: pektyna amindowana 100%
>
>
>
> A po co ci ta pektyna?
>
> Pektyna to wielocukier, taki ktury jest pe�en wi�za� pomi�dzy cz�stakami
>
> cukru
>
> identycznymi wi�zaniami jak wi�zanie w dwucuksze laktozie. Tej samej
>
> laktozie, ktura jest wykl�ta gdy jest w mleku, na ktur� zwala si� , �e
>
> mnustwo ludzi nie mo�e pi� mleka.
>
> Gdy jest ona w noramalnym st�eniu jak w �wie�ym jab�ku czy �liweczce i
>
> jeszcze w dobrym towazystwie ca�ej pozosta�ej zawarto�ci owoca, to czasem da
>
> si� j� strawi�, ale po co tru� si� tym tylko po to bym d�em sta� jak
drut?
>
>
>
> --
>


A cóż Ty opowiadasz, pektyny naturalne są w owocach i od wieków są używane. Tyle ze
kiedyś działano poprzez odparowywanie wody z owoców, co pozwalało na zwiększenie
procentowej zawartości pektyn w masie przetworu i dzięki temu dżem był gęsty. Dziś
zamiast zwiększać zawartość pektyny przez odparowanie wody - nie odparowuje się wody,
lecz do istniejacej wody dodaje się pektynę. Ot i taka różnica. I dlatego dżemy
dzisiejsze przemysłowe a niegdysiejsze (domowe) to jak ziemia i niebo, dokładnie w
tej kolejności. Ilość masy owocowej w dzisiejszym dżemie jest znikoma, większość to
woda związana przez dodaną pektynę i to podłego gatunku, najczęściej właśnie tę
amidowaną.

Dlatego ja już dżemów z żelfiksami robiła nie będę, a tylko ewentualnie z pektyną
prawdziwą naturalną, ale też niekoniecznie, raczej tylko frużelinę zrobię. I
naturalnie zagęszczone powidła, jak węgierki będą bardzo dojrzałe - wtedy cukru wcale
nie potrzeba. Wyprażam powidła w piekarniku, powolutku, kilka dni - i są boskie, do
chleba i ciast, do naleśników i do podjadania solo. A po co dżem :-)

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
24.07 Stokrotka
24.07 Anai
24.07 Mirosław Kwaśniak
24.07 Mirosław Kwaśniak
25.07 XL
25.07 Stokrotka
26.08 Waldemar
27.08 Stokrotka
27.08 Qrczak
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem