Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Animka <a...@t...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Masło - ile cię cenić trzeba?
Date: Tue, 17 Oct 2017 01:05:42 +0200
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 40
Message-ID: <os3e0r$gh1$1@news.icm.edu.pl>
References: <59c15bfc$0$5143$65785112@news.neostrada.pl>
<59e3bbb2$0$5155$65785112@news.neostrada.pl>
<59e4f505$0$15191$65785112@news.neostrada.pl>
<os316t$6iv$1@news.icm.edu.pl>
<59e51630$0$15200$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<59e52510$0$5163$65785112@news.neostrada.pl>
<59e52892$0$5146$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-65-72-80.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1508195163 16929 89.65.72.80 (16 Oct 2017 23:06:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 16 Oct 2017 23:06:03 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:45.0) Gecko/20100101 Thunderbird/45.8.0
Hamster/2.1.0.11
In-Reply-To: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379087
Ukryj nagłówki
W dniu 2017-10-17 o 00:22, Trefniś pisze:
> W dniu .10.2017 o 23:45 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>> samya <s...@p...onet.pl> wrote:
>>> Trzeba tez zwrocic uwage jaki rodzaj tluszczu zawiera maslo,
>> Ha - tylko jeden raz kupiłam masło z wyszczególnieniem ,,83 % tłuszczu
>> MLECZNEGO" - i kurczę już nie mogę na nie trafić, nie pamiętam firmy, bo
>> kupiłam w pośpiechu i potem mj ktoś w domu wyrzucił papierek do śmieci.
>> No
>> tragedia.
>>
>>> bo zdarzaja
>>> sie domieszki roslinnych (i nie mam tu na mysli tzw. "miksow", tylko
>>> maslo 82 lub 83%).
>> Piszą na opakowaniach np. ,,82 % tłuszczu". To ewidentna furtka do
>> fałszerstw. Należy się liczyć właśnie z zawartością tłuszczu roślinnego,
>> a
>> kij wie, czy aby nie smalcu, utwardzonego tłuszczu kokosowego, wołowego
>> lub
>> oleju :-(
> W moich starych książkach kucharskich, którymi tu wszystkich uparcie
> epatuję, pisano już na początku ub. wieku o fałszowaniu masła łojem
> wołowym i innymi tłuszczami zwierzęcymi.
>
> Obecnie mówi się tylko o fałszowaniu masła tłuszczami roślinnymi, bo taką
> domieszkę najłatwiej zbadać. Wystarczy stwierdzić w maśle zawartość
> fitosteroli (niestety tylko w laboratorium).
>
> Na razie szukam informacji, czy w ogóle bada się w Polsce pod kątem
> zawartości tłuszczy innych niż mleczny, albo chociaż czy bada się
> procentową zaw. tłuszczu mlecznego w maśle.
>
>
Wiesz gdzie mógłbyś zapytać? U rzecznika konsumentów. Nawet mailowo czy
z ich strony, to mniej czasu Ci to zajmie
--
animka
|