Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer03.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer01.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostr
ada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:k63v1yErbb5KZtjU34YKLP8Cqe8=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <59e70b6e$0$657$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Masło - ile cię cenić trzeba?
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <59c15bfc$0$5143$65785112@news.neostrada.pl>
<59e3bbb2$0$5155$65785112@news.neostrada.pl>
<59e4f505$0$15191$65785112@news.neostrada.pl>
<os316t$6iv$1@news.icm.edu.pl>
<59e51630$0$15200$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<59e52510$0$5163$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<59e65e1e$0$5151$65785112@news.neostrada.pl>
<os6r2a$lfv$1@node1.news.atman.pl>
Date: 18 Oct 2017 08:06:06 GMT
Lines: 59
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 37.47.98.255
X-Trace: 1508313966 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 657 37.47.98.255:5594
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3630
X-Received-Body-CRC: 943081705
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379145
Ukryj nagłówki
Wiesiaczek <W...@v...pl> wrote:
> W dniu 17.10.2017 o 21:46, FEniks pisze:
>> W dniu 17.10.2017 o 00:50, Trefniś pisze:
>>> W dniu .10.2017 o 23:30 samya <s...@p...onet.pl> pisze:
>>>
>>>> W dniu 16.10.2017 o 23:19, Trefniś pisze:
>>>
>>> (...)
>>>>> Uwaga - większość śmietanek (wszystkie?) różnych producentów zawiera
>>>>> karagen E-407, który jest szkodliwy dla zdrowia. Także ta śmietanka z
>>>>> insekta.
>>>>> Etykietki do owego masła nie znalazłem w sieci, nie znam składu.
>>>>> Ale nie wierzę, że najtańsze masło nie zawiera jakichś świństw.
>>>>>
>>>>
>>>> Ze swieca szukac "czystej" smietanki...
>>>> Niestety w masle tez jest karagen - podejrzewam, ze nawet jesli
>>>> producent nie wykaze go na etykiecie, to i tak jest w skladzie.
>>>> Trzeba tez zwrocic uwage jaki rodzaj tluszczu zawiera maslo, bo
>>>> zdarzaja sie domieszki roslinnych (i nie mam tu na mysli tzw.
>>>> "miksow", tylko maslo 82 lub 83%). Najchetniej kupuje takie, ktore ma
>>>> informacje, ze zawiera tluszcz wylacznie mleczny, co oczywiscie nie
>>>> gwarantuje, ze tak jest w rzeczywistosci.
>>>
>>> A jednak znalazłem jakieś śmietanki bez karagenu:
>>>
>>> https://czytajsklad.com/smietanki-30/
>>>
>>> Jeśli zaś o masło chodzi, to producenci dość zabawnie sobie poczynają.
>>> Kilku z nich w składzie wykazuje: "śmietanka pasteryzowana" i nic więcej.
>>> A jak już wiemy, w śmietance jest karagen :)
>>>
>>> Tak robi wysoko ceniona Mlekovita, która w śmietankach stosuje karagen:
>>>
>>> https://ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-PL/products/20
03120014061?gclid=EAIaIQobChMIla-ZqZz21gIV5r3tCh33vA
xXEAAYASAAEgJfHPD_BwE
>>>
>>>
>>>
>>> Gdyby link się połamał - to samo:
>>> goo.gl/ru35uY
>>>
>>> Czyli doskonałe masło Mlekovity też ten karagen zawiera, mimo braku w
>>> wykazie...
>>
>> No ale że niby oni to masło robią ze swoich śmietanek z kubeczków czy
>> kartoników? Przecież ten karagen dodają, żeby śmietanka zachowała
>> odpowiednią konsystencję zanim z półki trafi do klienta. Jeśli używają
>> śmietany bezpośrednio do produkcji masła, to chyba nie muszą jej
>> wcześniej stabilizować, bo po co?
>
> Jak to po co?
> Przecież w fabryce też muszą ją magazynować. A po co im taka rozwarstwiona?
>
>
To niby ile czasu ją nagazynują? Rok?
--
XL
|