Data: 2017-10-18 10:06:06
Temat: Re: Masło - ile cię cenić trzeba?
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wiesiaczek <W...@v...pl> wrote:
> W dniu 17.10.2017 o 21:46, FEniks pisze:
>> W dniu 17.10.2017 o 00:50, Trefniś pisze:
>>> W dniu .10.2017 o 23:30 samya <s...@p...onet.pl> pisze:
>>>
>>>> W dniu 16.10.2017 o 23:19, Trefniś pisze:
>>>
>>> (...)
>>>>> Uwaga - większość śmietanek (wszystkie?) różnych producentów zawiera
>>>>> karagen E-407, który jest szkodliwy dla zdrowia. Także ta śmietanka z
>>>>> insekta.
>>>>> Etykietki do owego masła nie znalazłem w sieci, nie znam składu.
>>>>> Ale nie wierzę, że najtańsze masło nie zawiera jakichś świństw.
>>>>>
>>>>
>>>> Ze swieca szukac "czystej" smietanki...
>>>> Niestety w masle tez jest karagen - podejrzewam, ze nawet jesli
>>>> producent nie wykaze go na etykiecie, to i tak jest w skladzie.
>>>> Trzeba tez zwrocic uwage jaki rodzaj tluszczu zawiera maslo, bo
>>>> zdarzaja sie domieszki roslinnych (i nie mam tu na mysli tzw.
>>>> "miksow", tylko maslo 82 lub 83%). Najchetniej kupuje takie, ktore ma
>>>> informacje, ze zawiera tluszcz wylacznie mleczny, co oczywiscie nie
>>>> gwarantuje, ze tak jest w rzeczywistosci.
>>>
>>> A jednak znalazłem jakieś śmietanki bez karagenu:
>>>
>>> https://czytajsklad.com/smietanki-30/
>>>
>>> Jeśli zaś o masło chodzi, to producenci dość zabawnie sobie poczynają.
>>> Kilku z nich w składzie wykazuje: "śmietanka pasteryzowana" i nic więcej.
>>> A jak już wiemy, w śmietance jest karagen :)
>>>
>>> Tak robi wysoko ceniona Mlekovita, która w śmietankach stosuje karagen:
>>>
>>> https://ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-PL/products/20
03120014061?gclid=EAIaIQobChMIla-ZqZz21gIV5r3tCh33vA
xXEAAYASAAEgJfHPD_BwE
>>>
>>>
>>>
>>> Gdyby link się połamał - to samo:
>>> goo.gl/ru35uY
>>>
>>> Czyli doskonałe masło Mlekovity też ten karagen zawiera, mimo braku w
>>> wykazie...
>>
>> No ale że niby oni to masło robią ze swoich śmietanek z kubeczków czy
>> kartoników? Przecież ten karagen dodają, żeby śmietanka zachowała
>> odpowiednią konsystencję zanim z półki trafi do klienta. Jeśli używają
>> śmietany bezpośrednio do produkcji masła, to chyba nie muszą jej
>> wcześniej stabilizować, bo po co?
>
> Jak to po co?
> Przecież w fabryce też muszą ją magazynować. A po co im taka rozwarstwiona?
>
>
To niby ile czasu ją nagazynują? Rok?
--
XL
|